Hjem / Fagartikler /  Kan kunnskap, relasjoner og emosjoner måles?
Objektivisering av kunnskap og følelser
Kan kunnskap, relasjoner og emosjoner måles?
Vi er mange som har stilt oss tvilende til om kunnskap, relasjoner og følelser kan måles. Måling er forbeholdt den fysiske/materielle verden. Men er det riktig? Vi går kanskje nå inn i en ny epoke der mennesket begynner å forstå og beherske sin egen bevissthet (se Det 5. trinn, Dag Andersen, utgitt på Flux forlag i oktober 2003). Tidsfaktoren er den vanskeligste å vurdere fordi det er mulig både å forsinke og fremskynde prosessen. Uansett står vi foran en lang overgangsperiode som vil bli vanskelig for mange, men en utrolig rik tid for dem som tar utfordringen.På samme måte som den fysiske verden er objektivisert, vil også våre emosjoner og relasjoner bli objektivisert.

Regnskapet som virkelighetsoppfatning for en bedrifts verdiskaping har stått sentralt de siste 500 år - i en epoke som går under navnet materialismens epoke. Regnskapssystemet har som formål å objektivisere det fysiske knyttet til en virksomhet, som eiendom, utstyr, penger. Regnskapstankegangen har lykkes svært godt, så godt at vi av og til forledes til å tro at regnskapets virkelighetsbilde er det eneste "virkelige virkelige" i en virksomhet . Regnskapssystemet ble utviklet av Fra Luca Pacioli, en venn av Leonardo da Vinci. Pacioli ble født i 1445 i Sansepolcro i Toscana. I 1494 ga han ut sin berømte bok " Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita". En del av boken er viet beskrivelsen av det dobbelte bokholderi. Det har faktisk vært liten endring av Paciolis system de siste 500 årene og Summa har på mange måter vært læreboken i regnskap helt frem til vår tid, ja selv i virksomheter som har lite fysisk knyttet til seg, bedrifter som idag går under betegnelsen "kunnskapsbedrifter".

Men regnskapet som enerådende virkelighetsoppfatning for en bedrifts verdiskaping har slått sprekker. Vi merker det bl.a. på at vi nå har begynt å streve med å objektivsere det mentale gjennom å måle og utvikle bedriftens intellektuelle kapital. Kanskje er vi på vei inn i en ny epoke der menneskene og ikke pengene kommer først?

Svensken Karl-Erik Sveiby er pioneren innen intellektuell kapital. I 1986 skrev han boken "Kunnskapsbedriften" en epokegjørende bok om ledelse og styring av bedrifter som først og fremst består av immaterielle ressurser som kunnskap, følelser og relasjoner. Karl-Erik Sveiby er idag professer i Knowledge Management ved Hanken Business School i Helsinki og en sentral tenker innen intellektuell kapital og Knowledge Management. Med Karl-Erik Sveiby er en ny epoke for vår oppfatning av hvordan verdier skapes, styres og ledes i en bedrift innledet.

KMGs BusinessIQ bygger på Sveibys nytenkning når det gjelder det rasjonelle, men er en videreutvikling når det gjelder det emosjonelle i en kunnskapsbedrift. BusinessIQ er et lederperspektiv og en styringsmodell som objektivserer mentale prosesser i kunnskapsbedriften. Objektiviseringen skjer gjennom måling av kunnskap, identitet, strategisk atferd og engasjement med hjelp av forskningsbaserte kapitalindekser.

På samme måte som det finnes grunnleggende og universelle lover for det fysiske, er vi i ferd med å oppdage lovene for det rasjonelle og emosjonelle. Sveiby fremholder at "delt kunnskap er fordoblet kunnskap" som en universell lov for det rasjonelle. "Jo mer emosjonell energi du gir bort, dess mer får du" er et eksempel på en universell lov for det emosjonelle som er bygget inn i BusinessIQ-modellen. Mens regnskapssystemet har vært en generisk modell velegnet for objektivisering av det fysiske i en industribedrift, ser vi BusinessIQ som en generisk modell velegnet for objektivisering av de mentale prosesser i en kunnskapsbedrift. BusinessIQ er en modell som tar kunnskap og følelser på alvor. BusinessIQ kommer som bok 1. kvartal 2004.