Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2004 /  Brukerforum for Humankapitalindeksen
Videreutvikling av Humankapitalindeksen
Brukerforum for Humankapitalindeksen
Møte 10. mars i Ernst&Youngs nye lokaler med HR-direktør Bjørn Vihovde som vert HR-direktør i Lindorff, Elina Bjørck, orienterte om en HKI-sammenligning mellom 11 bedrifter, QuestBack gikk gjennom det måleverktøy som nå brukes for HKI-en og HumanKapitaGruppen orienterte om videreutvikling av HKI-en.

Brukerforumet for HKI er et uavhengig brukerforum for HumanKapitalIndeksen. HumanKapitalGruppen deltok på møtet 10. mars, der ca 20 brukere var tilstede, for å redegjøre for videreutviklingen av HumanKapitalindeksen. Egil Sandvik, Bastian Lie Nielsen og Dag Andersen orienterte. Justeringen i forhold til norsk og skandinavisk virkelighet er viktig for å måle presist det fenomenet vi i utgangspunktet ønsker å måle. Det vi da mister i direkte sammenlignbarhet med bedrifter i andre deler av verden, vinner vi med mer presise mål for utviklingen av egen bedrift. Spørsmål formulert slik at de virker litt fremmede og underlige i vår hjemlige bedriftskultur, gir svar som er mer usikre enn formuleringen som treffer presist.

For store, multinasjonale selskaper er problemstillingen noe annerledes. Til disse tilbyr vi Q12 i samarbeid med amerikanske Gallup. Oppdatering vil være nødvendig over tid fordi den virkeligheten vi skal måle er under rask utvikling. For bare 30 år siden ville en indeks som denne ikke hatt predikativ forklaringskraft over hodet. Den gang var det normalt nær sammenfall mellom bokført verdi og markedsverdi. Man fanget inn det meste ved å måle realkapitalen, de fysiske verdiene i bedriften. I en moderne kunnskaps- eller servicebedrift er forholdet mellom realkapital og humankapital i dag gjennomsnittlig 1:6 . Oppdaterer vi relativt hyppig, vil vi for alle praktiske formål få tall som er kontinuerlig sammenlignbare, vi unngår økende unøyaktighet og større brudd. For å markere oppdateringer får indeksene fra og med nå en årsbetegnelse 04.

Vi har nå også fått et ganske annerledes solid teoretisk fundament og forståelse for de fenomenene vi måler med denne og til dels også de øvrige indeksene. Dette er etablert med Dag Andersens bok Det 5. trinn, Veien til et nytt samfunn. Han og de øvrige partnerne i HumanKapitalGruppen arbeidere kontinuerlig videre med å utdype og konkretisere dette grunnlaget under betegnelsen Humanøkonomi.