Det Batesutviklede Company IQ

Navnet BusinessIQ er inspirert av verktøyet og navnet Company IQ - et verktøy utviklet av strategirådgivere i Bates i samarbeid med Thomas Stewart, redaktør av Fortune Magazine. Etter inspirasjon fra Thomas Stewart og hans bok "Intellectual Capital" ønsket Bates for eget behov å finne en alternativ måte å forstå, måle, styre og utnytte kunnskap. I 1999 utviklet strategirådgivere verktøyet "CompanyIQ" og en av strategirådgiver,
Bastian Lie-Nielsen, fikk ansvaret for å kommersialisere verktøyet. Bates inngikk allianse med PIMS (Profit Impact of Market Strategy) i London. Dette selskapet sitter på verdens største database med strategisk informasjon som kan brukes til benchmarking. En annen alliansepartner var Decision Shop i London som blant annet har kjørt vellykkede prognosemodeller for Procter&Gamble i en årrekke. Company IQ viste seg ikke å forenkle målinger av intellektuell kapital. Tvertimot. Company IQ ble da heller ikke tatt i bruk av noen bedrifter i Norge (bortsett fra et par piloter finansiert av Bates). Miljøet som arbeidet med Company IQ ble oppløst i forbindelse med større nedbemanningsprosesser i Bates. Company IQ (verktøyet, navnet og logoen) er fremdeles Bates eiendom. Ideene var gode, men paradigmet var utilstrekkelig og verktøyet komplisert og dyrt. Stewarts annonsering i Fortune av en beta-testing av Company IQ i Konsoritum for intellektuell kapital viste seg å være noe forhastet.
Du kan laste ned artikkelen i Fortune Magazine her.
Searscase - god ide, men dårlige data
I Sears caset, offentliggjort i HBR januar/februar 1998, gjøres det forsøke på å dokumentere sammenhengen mellom fokus på medarbeidere og lønnsomhet, den såkalte "employee-customer
-profit-chain". Idéen var meget god, men det viste seg i ettertid at datamaterialet og de driverne som ble brukt for å dokumentere sammenhengen, ikke holdt mål.
Humankapitalindeksen (HKI/Q6)* og "The Gallup Path" viser vei

Det er først med forskningen til den amerikanske Galluporganisasjonen at det dokumenteres en robust sammenheng mellom medarbeider- engasjement, kundeengasjement og bunnlinjeresultater og med drivere som holder det de lover ("The Gallup Path"). Inspirert av disse resultatene, utviklet Egil Sandvik i 1998, den gang studierektor på Handelshøyskolen BI, de indeksene som i dag utgjør hovedidéen i BusinessIQ (bl.a. supplert med idéer fra professor Karl-Erik Sveiby og kollega Jørn Hakon Riise) og presenterte IK-indeksene på en rekke konferanser og kurs i 1998 og 1999 og skrev også enkelte fagartikler om modellen. I 1999 var Lindorff den første bedrift som faktisk bestemte seg for å erstatte den vanlige Personaltilfredshetsundersøkelse (PTU) med HKI-en. Egil Sandvik og Bjørn Tommy Tollånes bidro som konseptutviklere og konsulenter. Bjørn Tommy Tollånes drev firmaet Tarcom samtidig som han var konsulent i NIPA. Bjørn Tommy Tollånes og Egil Sandvik arbeidet i flere år sammen i Knowledge Management prosjekter og leverte også HumanKapitalIndeksen til bedrifter som Linddorff og Visa.
*Humankapitalindeksene må ikke forveksles med Gallups Q6/Q12 som i Norge har gått under navnet Humankapitalindeksen. Fra og med oktober 2004 vil tidligere Humankapitalindeks bli omtalt som Q6. Q6 vil i Norge kun leveres som en del av Gallups Q12.
Konsortium for intellektuell kapital - praksisfellesskap for utprøving av HKI-en

Bates og NIPA etablerte i oktober 2000 Konsortium for intellektuell kapital i den hensikt å utvikle en bedre praksis for måling, bruk og utvikling av intellektuell kapital. Tiden var moden for å bevege seg fra "prating" om intellektuell kapital over til konkrete og handlingsorienterte verktøy og fremgangsmåter.Det første konsortiet besto av bedriftene Contempus, Posten Logistikk, Gyldendal Norsk Forlag, Larvik Kommune, Asker Kommune, KLP, Scandinavian Beverage Group, Bates og NIPA. Som det fremgår av
brosjyre for konsortiet og forumet i 2000, var Karl-Erik Sveibys teorigrunnlag sentralt. Det ble også startet opp nytt konsortium i 2003 med tre nye bedrifter: Sandnes Kommune, NAF og Dagbladet. I tillegg fortsatte KLP og Scandinavian Beverage Group. Konsortiet satte måling av intellektuell kapital på dagsorden i de deltakende virksomheter. Spesielt gjorde de deltakende bedrifter i konsortiet interessante erfaringer med Humankapitalindeksen
De gode erfaringene med HKI-en gjorde det aktuelt for flere av de deltakende virksomheter å arbeide med HKI- indekser også på andre områder enn engajsement, bl.a. identiet.
Humankapitalindeksen står igjen som det verktøy som viste seg som mest velegnet til å måle intellektuell kapital sett med de deltagende bedrifters øyne. Som følge av arbeidet med forum og konsortium for intellektuell kapital, ble leder av Forumet og konsortiet, Egil Sandvik, belønnet med prisen "Best work 2001" av Sveiby Knowledge Associates.