Det er hyggeligere å være sammen med folk som er optimistiske.
Dessuten - aktuell Gallupforskning viser at optimistiske ledere gjør en bedre jobb i å hjelpe medarbeider til å nå mål og til å arbeide mer produktivt.
Så selv om pessimistene på kontoret anses å være smartere, mer realistiske, rasjonelle og strategiske, får de ikke bedre resultater. Det henger kanskje sammen med at pessimistiske ledere ikke bare planlegger for det verste, de inviterer også til det (selvoppfyllende profetier).
Sky dem som pesten skal vi tro Gallups forskning - eller tren de opp til å bli optimister. Optimisme viser seg å være en av de få personlighetstrekk og emosjoner som er opptrenbare.
Veien fra lederoptimisme til medarbeiderengasjement er sirkkulærMåles effekten av optimisme på engasjement med Gallups Q 12, viser det seg at optimisme ikke slår direkte ut i økt medarbeiderengasjement.
Når optimistiske ledere likevel oppnår bedre resultater, er det trolig fordi det er en sirkulær vei fra lederoptimisme via medarbeiderengasjement til produktivitet:
- Optimistiske ledere har økt sannsynlighet for være engasjerte ledere.
- Engasjerte ledere har høyere sannsynlighet for å engasjere sine medarbeidere.
- Engasjerte medarbeidere har økt sannsynlighet for å være mer produktive medarbeidere.
Optimisme er ikke bare medfødtTil forskjell fra mange personlighetstrekk og talenter, er optimisme en av de få emosjonene som folk kan tilegne seg.
En metode som kan benyttes går under navnet aktiv konstruktiv tilbakemeling:
- Sett spørsmålstegn ved pessimisme – både din egen og andres. Møt pessimisme med realistiske motargumenter
- Retolk, herunder søk motivet bak atferden. Bruk retolkningen som positiv mestringsstrategi og til å endre atferd. F.eks. kan lederen av et team se på en nedbemanning som dommedag eller hun kan peke på at det er nødvendig å kutte kostnader eller endre strategien. Den første tokningen inviterer medarbeiderne til panikk. Den andre tolkningen kan hjelpe de til å reagere rolig og rasjonelt på en vanskelig situasjon.
- Aktiv konstruktiv tilbakemelding er en måte å lytte på andres gode nyheter som skaper positive følelser hos både den som kommer med den gode nyheten og tilhørerne. Det er så enkelt som forskjellen mellom det å svare ”det var hyggelig å høre” når en kollega forteller om sin siste suksess eller å si ”Det er helt fantastisk!! Fortell meg hvordan du fikk til det.”
Den som gir en aktiv konstruktiv tilbakemelding får litt at de positive emosjonene og personen med de gode nyhetene får en enda mer positiv oppfatning av den som ga tilbakemeldingen.
Kilde: GMJ august 2007