Hvordan sjekker jeg ut svakhetene mine?
Hva er en svakhet?
Ifølge styrkebasert ledelse kan en ”svakhet” defineres som ”en mangel på eller feil anvendelse av et talent, ferdighet eller kunnskap som forårsaker problemer for deg eller andre”.

Bruker vi denne definisjonen er det åpenbart at vi ikke bør ignorere våre svakheter.

Du kan enkelt identifisere om du har å gjøre med en svakhet ved å sjekke ulike aktivteter du gjør i forhold til de 12 spørsmålene på slutten av artikkelen (Eksempel på tre spørsmål i rammen ved siden av). Bruk en skala fra 1 – 5 der 1=entydig nei og der 5=entydig ja.

Aktiviteter du oppnår mer enn 53 poeng i forhold til innebærer at du trolig har å gjøre med en ”svakhet.

Valla snakket. Arnstad tier.
Det lureste er å jobbe skikkelig med arbeidsmiljøet

Sjefer gjør lurt i å forberede seg på hardere vindkuler i årene fremover. Da er det lettere å takle vanskelige enkeltsaker som måtte dukke opp.

HumanKapitalGruppen gjennomfører de arbeidsmiljøundersøkelser du trenger for å være forberedt på det som måtte komme. Fra kr 9.500+mva

Vi har levert arbeidsmiljømålinger til flere enn 150 norske virksomheter siste 8 år. Bl.a. til Politietaten, PST, Økokrim, Bertel O. Steen, HSH, Spekter, Linpro, Høgskolen i Lillehammer, Q-free, KLP, Norconsult, Ringnes, Reitan Servicehandel og mange flere.


Ny Gallupstudie
Ville du helst gitt sjefen din sparken?
Er du direkte uengasjert i jobben din er sannsynligheten stor for at du helst ville gitt  sjefen din sparken.

I henhold til en Gallupstudie, ville hver fjerde ansatte gitt sjefen sin sparken i USA dersom de kunne.

Gallup deler ansatte inn i tre kategorier:
  • aktvit engasjerte
  • uengasjerte
  • aktivt uengasjerte
Det er store forskjeller i lysten til å bli kvitt sjefen mellom aktivt engasjerte og aktivt uengasjerte ansatte. Bare 6% av de aktivt engasjerte sier at de vil sparke sjefen. Blandt de aktivt uengasjerterte er det hele 51%.

Gode erfaringer med Cliftons StrengthsFinder globalt
Styrker: et globalt språk for relasjonsbygging?
Hvordan skape tillit og gode relasjoner når du har hele verden som arbeidsplass?

Styrkedeling er svaret.

Når folk kan diskutere styrkene med hverandre,  skapes positiv energi. Det oppstår raskt positive relasjoner.

Som leder får du folk fra forskjellige kulturer raskt sammen ved å be de diskutere hvordan de benyttet sine største talenter i løpet av siste uke

Det viser seg at et felles språk for medarbeiderstyrker hjelper på samarbeidsklimaet både lokalt og globalt. Dette fremgår av en artikkel i Gallup Management Journal for mai 2007.

Det hører kanskje umiddelbart noe fremmed ut at styrker hjelper globale aktører til å forstå hverandre bedre? Hovedgrunnen er at det skaper trygghet å dele og snakke sammen om hverandres styrker.

Den styrkebaserte tilnærmingen blir en trygg innfallsport til å snakke om seg selv og følelser som man vanligvis ikke snakker om. Det blir en trygg innfallsport til å forstå hvordan den enkelte kan utnytte sine mest naturlige sider og hvordan den enkelte vanligvis takler forskjellige utfordringer i hverdagen. Det er en god innfallsvinkel til å utvikle et felles språk.

Kilde: GMJ

Ny Gallupforskning
Det lønner seg å være optimistisk

Det er hyggeligere å være sammen med folk som er optimistiske.

Dessuten - aktuell  Gallupforskning viser at optimistiske ledere gjør en bedre jobb i å hjelpe medarbeider til å nå mål og til å arbeide mer produktivt.

Så selv om pessimistene på kontoret anses å være smartere, mer realistiske, rasjonelle og strategiske, får de ikke bedre resultater.  Det henger kanskje sammen med at  pessimistiske ledere ikke bare planlegger for det verste, de inviterer også til det (selvoppfyllende profetier).

Sky dem som pesten skal vi tro Gallups forskning - eller tren de opp til å bli optimister. Optimisme viser seg å være en av de få personlighetstrekk  og emosjoner som er opptrenbare.


5 strategier for å redusere negativitet
Hvordan få mer ut av de 20.000 øyeblikk som utgjør din dag
I boken " How Full Is Your Bucket? beskriver  Tom Rath, Global Practice leader i Gallup, hvordan de mange små interaksjoner som utgjør en dag - omtrent 20.000 øyeblikk - virker inn på hvem vi er, hvordan vi føler oss og hva vi yter. Boken beskriver også 5 strategier for å redusere den negativitet som vår kultur synes å dyrke:

HKG utvider virksomheten
Nyheter HKG vinter 2009

Måleverkstedet

Vi lanserer i januar 2009 vårt nye Måleverksted. I den nye versjonen kan Måleverkstedet knyttes både til QuestBack og/eller til en egen datainnsamlingsmodul som fungerer uavhengig av QuestBack. For mindre bedrifter får vi dermed en meget prisgunstig løsning. Vi oppdaterer samtidig bestillingssystemet for rapportering. Etter hvert som kunder har ønsket seg nye rapportvarianter, har kompleksiteten økt. Nå forenkler vi det hele igjen. Samtidig ivaretar vi en større fleksibilitet enn før.

Forøvrig har vi forbedret våre elektroniske scorecardløsninger,  tiltakskort og rapportpublisering.


Artikkel av Per-Egill Frostmann
Er vi redde for de beste?

Norsk middelmådighet synes å bli foretrukket fremfor bedre kvalifiserte innvandrere og utledninger med internasjonal erfaring og kultur- forståelse.

Er vi redde for de beste? spør bedriftsrådgiver Per-Egill Frostmann i en artikkel i Ukeavisen Ledelse. Artikkelen er skrevet med utgangspunkt i boken "Your GPS for Outstanding Leadership".

Frostmann antyder at vi snakker mye om å jakten på de beste talentene. Når det kommer til stykket velger vi det trygge og kjente. Er det den beste talentstrategien? Last ned artiklene til Frostmann for svar?

Du kan laste ned artikkel 1 her.

Du kan laste ned artikkel 2 her


Gallups siste bok om hvordan muslimer tenker
Who speaks for Islam?

Gallups studie av den muslimske verden utforder vanlige oppfatninger. Hva tenker og føler majoriteten av 1,3 milliarder muslimer? Stemmer skremmebildet av alle muslimer som potensielle terrorister?

Gallups studie er den største av sitt slag og omfatter 50.000 intevjuer i 35 land fordelt over en 6 års periode. Erkebiskop Desmond Tutu karakteriserer studien og boken som

"In these fraught days of heightened tension and increasing hostility, few books could be more timely."

Boken er forfattet av John L. Esposito, Ph.D., og  Dalia Mogahed, Gallups forskningssjef for muslimske studier.

Mange konklusjoner som trekkes i boken, kan fremstå som overraskende:

  • Muslimer og amerikanere er like avvisende til angrep på sivile og ser på det som moralsk forkastelig
  • Den store majoritet av muslimer ønsker ytringsfrihet
  • Relgiøse ledere bør ikke være med å utforme  grunnlovsfestet ytringsfrihet
  • Det muslimer verdsetter minst ved vesten er moralsk forfall og oppløsningen av tradisjonelle verdier - samme svar som amerikanere gir  på samme spørsmål.
  • Som amerikanere drømmer muslimer om  bedre jobber og jobbsikkerhet, ikke konflikt og vold
  • Det viktigste vesten kan gjøre for å bedre relasjoner i verdenssamfunnet er å endre sine negative holdninger til muslimer og å respektere Islam.

Her kan du lese noen utdrag av boken.


Ledercoaching basert på Your GPS
Jeg har brukt Your GPS- verktøy, prosesser og scorecards i  mange av mine coahingoppdrag den senere tid, forteller Per-Egil Frostmann.  Frostmann er en efaren og etterspurt excecutive coach med oppdrag over hele Europa.

Ledere som Frostmann coacher får boken som et hjelpemiddel til å øke egen effektivitet. I løpet av samtalene går de gjennom de ulike tipsene og verktøyene som er presentert i boken.

Når de starter prosessen vil den typiske leder ha gjennomført  en 360-graders eller en personlighetstest (MBTI, !6PF, en FiroB eller noe lignende). Disse testene blir benyttet som et grunnlag.

-Ofte er likevel resulatene uklare og fremstilt som svakheter som kandidaten bør gjøre noe med, sier Frostmann. Det kan føre en inn på  et sidespor i forhold til å hjelpe lederen til å forbedre seg. Your GPS gir et nytt bilde.

Your GPS baserer seg på en forskningsbasert tilnærming med betegnelsen Business IQ. De 24 driverne systemet består av, kan sammenlignes med nettverket av 24 satelitter i bane rundt jorden som utgjør GPS - Global Positioning System og som gjør det mulig å finne nesten nøyaktig ut hvor du er.  Mens man i GPS trenger minst 4 satelitter for å plassere deg, trenger man i Business IQ 4 indekser for å plassere seg i terrenget.

I sine samtaler tar Frostmann lederens styrker og svakheter fra andre tester og bearbeider de på nytt i Your GPS-formatet. Det lages en tiltaksplan som settes inn i et lederscorecard som lederen bruker over tid i sitt daglige arbeid.

Frostmann mener metoden vil være nyttig for mange som i dag driver med ledercoaching, spesielt på excecutive nivå.


På NA 24 nå - omtale av "Your GPS for Outstanding Leadership".

Business IQ virker i Bertel O. Steen.

Ny bok med tittelen "Your GPS for Outstanding Leadership" kan du kjøpe her

NA 24 har intervjuet Per-Egill Frostmann om vår siste bok. Første opplag er allerede utsolgt. Les intervjuet på NA 24. Boken beskriver Business IQ og hvordan den enkelte leder kan bedre sin Business IQ - skår ved bruk av lederscorecards.


Oversettes og bearbeides av Per-Egill Frostmann
"Mitt lederkort" lanseres internasjonalt

"Mitt lederkort"  er ferdig oversatt og lanseres internasjonalt i mars 2008 under tittelen "Your GPS for Outstanding Leadership".  Den enkelte leder får ved å arbeide seg gjennom boken gode verktøy for å bedre sine lederkvaliteter og øke sin HKI/Business IQ.

Boken baserer seg på HKI/Business IQ systemet og en scorecardløsning implementert i Bertel O. Steen i 2006. Bertel O. Steen har gode erfaringer med systemet og har gjort Business IQ og lederscorecards til sitt viktigste verktøy for organisasjons- og lederutvikling.

Det er Per-Egill Frostmann som står for bearbeiding og oversettelse av boken til et internasjonalt marked. To  opplag av "Mitt lederkort" er allerede utsolgt.



HKGs web har hatt mer enn 144.000 besøk siste 12 måneder
Over en halv million lesere siste 6 år
HKG etablerte webben sin for 6 år siden. Besøket var meget beskjedent i begynnelsen. 5-10 besøk. Det har nå stabilisert seg på ca 400 pr dag, m a o ca 12000 pr måned og 144.000 pr år. Vi tar det som uttrykk for at det HKG driver med er interessant utover kretsen av kunder til enhver tid. Webstatistikken vår finner du på denne siden.

En av de første artiklene på webben hadde tittelen "Bli med på den kloke revolusjonen". Mange har siden blitt med.

HKG har levert sine konsepter til mer enn 130 virksomheter i denne perioden. Mange har i tillegg tatt konseptene i bruk på egen hånd, bl.a ved å lese om de på denne webben eller å lese om de i bøker utgitt av HKG.  Vi kan således gå ut fra at det er flere hundre brukere av HKI-målinger i Norge i dag.

Konseptene er bedre operasjonalisert enn for 6 år siden. Gjennomføringen er også automatisert i vesentlig grad. Mens vi i den tidlige fasen hadde mer enn nok å gjøre med en måling hver 14. dag, har vi i november i år hatt uker der vi har håndtert mer enn 50 målinger i uken med færre medarbeidere.

Prisen for en måling er også vesentlig redusert og ligger på under 10% av det vi tok for en måling for 6 år siden. Det har m a o vist seg "klokt" å være med på "den kloke revolusjonen".

HumanSigma - et "nytt" kvalitetskonsept fra The Gallup Organization
"Følelser er fakta" i møtet mellom ansatte og kunder
Den amerikanske Galluporganisasjonen har i noen år arbeidet med sitt HumanSigma konsept.  Konseptet er nå operasjonalisert og relativt enkelt å arbeide med.

I artikkelen ”Manage Your Human Sigma” i juli/augustnummeret 2005 av Harvard Business Review offentliggjorde Gallup en del interessante forskningsresultater om sammenhengen mellom engasjerte kunder, medarbeidere og finansielle resultater.

Nå foreligger boken ”Human Sigma” ført i pennen av John H. Fleming og Jim Asplund, begge Gallup.

Hovedbudskap i boken
I produksjonsbedrifter skapes verdi på fabrikkgulvet når et produkt frembyes for salg. I service- og kunnskapsbedrifter skapes verdier når ansatte møter og samhandler med kundene. Vi kan si at møtet mellom ansatte og kunder er fabrikkgulvet for kunnskapsbedrifter. Møtet mellom kunder og ansatte krever ifølge Gallup, en ny type kvalitetstenkning og -ledelse.

Ny Gallupstudie
Øk lønnsomheten med 6% - la ansattes meninger telle i større grad
Å øke andelen av ansatte som entydig mener at deres meninger betyr noe på jobben fra 20% til 35%, har en betydelig innvirkning på kundeopplevelser, produktivitet, turnover og sikkerhet.

I gjennomsnittet dreier det som om 6% økning i lønnsomhet. Dette fremgår av en Gallupstudie.

Å ta hensyn til ansattes meninger gir flerfold igjen i avkastning:
  • ideen i seg selv er ofte god fordi ideen kommer fra den ansatte selv,
  • det er mye mer sannsynlig at ansatte vil være forpliktet til å gjennomføre egne ideer
  • å ta imot synspunkter fra ansatte gir også den ansatte en bedre følelse 
At mine meninger betyr noe på jobben er nært koblet til følelsen av inkludering og å bli behandlet fair og med respekt.