Kristin Vislie
Kristin Vislie er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, med fagene Samspill og ledelse, Knowledge Management, Scenarioteknikk og Leadership Navigation. Hun har  tilleggsutdanning i coaching fra The Coaches Training Institute (CTI), USA, anerkjent av International Coach Federation (2002). Hun er opprinnelig utdannet som jurist og har de siste årene arbeidet som rådgiver og coach i en rekke omstillingsprosesser innen private og offentlige virksomheter.

Sin yrkeserfaring har hun fra Datatilsynet, Forsvarsdepartement, Forvaltningsplan AS, Statskonsult og de siste årene som rådgiver i sitt eget firma Katalysator coaching og rådgivning.

Mennesket lever i tre verdener
Intervju med lederfilosof Dag Andersen i Flux
Dag Andersen er statsviteren, opprinnelig fra Kristiansand, som har brukt mye av sitt 56-årige liv til å forske i menneskehetens utvikling - fra de tidligste tider og videre inn i fremtiden. Et storslått scenario. Boken handler om teknologiens utvikling, om samfunnets utvikling, kulturens og ikke minst bevissthetens utvikling. Det neste store spranget i kulturhistorien handler om å kultivere våre følelser - historiens drivkraft. Med en mengde spørsmål i kjølvannet. I hvilken grad kan vi fx bli oss bevisst våre følelser? Resultatet av Dag Andersens arbeid kommer nå som boken om Det 5. trinn i Paradigmeserien.

Topplinjen og webverktøyet QuestBack integrert
Allianse HumanKapitalGruppen og QuestBack
Topplinjen startpakker består av det som en bedrift normalt trenger for å kunne starte opp bruk av styringsverktøyet Topplinjen. Nytt av året er at Topplinjen er integrert med webverktøyet QuestBack. Dette gjør utarbeidelse av rapporter og analyser av de målinger som er gjort med utgangspunkt i Topplinjen langt enklere for de som bruker QuestBack.

Bakgrunn for avtalen

QuestBack og HumanKapitalGruppen har ambisjon om å bygge felles intellektuell kapital om styringsverktøy for kunnskapsbedriftens topplinje og i fellesskap bidra til at styringsverktøyene blir implementert. Topplinjen er et eksempel på et generisk styringsverktøy for kunnskapsbedriften som erstatter de mer kompliserte og skreddersydde balanserte målstyringsystemer som i dag er på markedet.


En kjempeleseropplevelse
"Det 5. trinn" av Dag Andersen
Dette uttaler Brita Pollan, forfatter og religionshistoriker, til NRK P2 (01.02.2004) "Det 5. trinn var en kjempeleseropplevelse. Jeg leste boken slik jeg leste romaner før og med en voldsom bekreftelse av ting jeg innerst inne mener er sannsynlige. Samtidig gir den språk til noe jeg ikke kunne ha formulert med egne ord."
Hun siterer også Olaf Lagercrantz fra "Kunsten å lese å skrive" "I samme øyeblikk som det blir klassifisert som fint å lese, er katastrofen nær. Da er boken i faresonen. Det må være et behov innenfra som driver til lesing."

Dag Andersen, tidligere seniorlpartner i HKG
Humanøkonomi - et utvidet økonomisk paradigme
Den nye økonomien som er i ferd med å utvikle seg i den postindustrielle epoken, humanøkonomien, setter mennesket og menneskets utvikling i sentrum. Det skjer fordi mennesket er den sentrale produksjonsfaktor og kunde. Det er menneskets evne til omstilling, nyskaping og engasjement som er det  avgjørende for å lykkes.
 

Utviklingen tvinger frem en utvidelse av det økonomiske paradigmet. Flere faktorer må forstås, måles og beherskes på en bevisst og operativ måte. Denne utvidelsen er enda i sin spede begynnelse, men det foreligger tilstrekkelig teori, målemetoder og empirisk materiale til at vi kan begynne en systematisk utforskning.

Vi begynner utviklingen av humanøkonomien på det enkle og praktiske plan slik Luca Pacioli gjorde for  510 år siden, da han utviklet regnskapssystemet. Sammen med noen enkle kredittinstrumenter la dette grunnlaget for kapitalismen og for utviklingen av økonomisk innsikt. Utgangspunktet for den neste epoken er et system for å måle topplinjen - som viser utviklingen av humankapitalen.
 
Med dette tar vi ikke standpunkt til utviklingen av økonomi som fag. Vårt fokus er å fremme en positiv samfunnsutvikling og å løse problemer i det praktiske liv. Men et avgjørende viktig element i problemløsningen er nettopp utvidelsen av det feltet vi forholder oss til på en objektiv måte. Paradigmeutvidelsen er hovedgrepet som legger grunnlaget for å åpne et nytt kapittel i vår utvikling.

Måleinstrumenter som  Humankapitalindekseneog Q12 samt empirisk testing av disse, må kombineres med forståelsen av det nye paradigmet. Dette utvidede paradigmet vokser frem på bred front og presenteres på norsk i Paradigmeserien (Flux forlag).

Teknikkutviklingen for å ta de nye innsiktene i bruk er også i sin spede begynnelse. Teknikker for selvinnsikt, selvprogrammering, teambygging, coaching osv er i en tidlig utviklingsfase. Men det kan komme til å gå fort. Det nyttig å huske at det tok mindre enn 60 år fra to sykkelreparatører skrudde sammen det første primitive flyet, til det første mennesker landet på månen.
Psykologen vil i de neste tiårene bli en like viktig teknikkutvikler som ingeniøren.

Vi står ved starten av overgangen til en ny epoke. Arbeidet med å forstå og å skape det nye er i sin spede begynnelse. Men allerede nå gir det store konkurransefortrinn. Derfor vil utviklingen gå raskt, sannsynligvis raskere enn de fleste i dag kan forestille seg.

Les mer om det nye paradigmet her.


HumanKapitalGruppens verktøykasse
Ulike verktøy i HumanKapitalGruppens verktøykasse kan dels brukes kostnadsfritt, dels er bruk forbundet med sertifisering og brukerlisenser.

Medieomtale Dag Andersen

Hør samtalen med Dag Andersen på NRK
Dag Andersen - ny lederfilosof
=Forum for intellektuell kapital lanserte Dag Andersen som ny lederfilosof på HR Norge-konferansen 14. januar.

Ny forskning på bevissthet og følelser fører til at vi får et nytt forhold til det emosjonelle. Vi går raskt mot et samfunn der utvikling av emosjonelle ferdigheter og oppbygging av emosjonell kapital blir hovedmålsetninger både for næringslivet og for den enkelte.
Denne kapitaloppbyggingen - eller sett med individets øyne: denne berikelsen av livet - er i sin kjerne en lærings/treningsprosess. Fremtidsforskning tyder på at vi går mot et samfunn der utviklingen av mennesket blir hovedmålet. Fokus blir ikke lenger på fysiske omgivelser eller tekniske hjelpemidler, men på mennesket selv. Det skjer ikke fordi vi blir snillere, mindre egoistiske eller grådige - snarere tvert imot. Det tvinger seg frem som resultat av den tekniske og økonomiske utviklingen. For å nå til topps både i idrett og i næringsliv, må man i økende grad beherske det emosjonelle.

Mot et varmere samfunn
150 mennesker stuet seg sammen i Kafé Katta da senior partner Dag Andersen holdt foredrag.
I dag er det ikke det fysiske som er utfordringen. Nå handler det om å løse psykiske og mentale utfordringer. Folk er slitne av alle krav, av alle omstillinger. I næringslivet ser vi at det ikke lenger er råvarer og energi som er viktigst, men humankapitalen. Utviklingen av mennesket i bedriften.

En overveldende opplevelse
Det 5. trinn av Dag Andersen
"Det som legges frem i boken, er et storslått oversyn over vår sivilisasjons utvikling til i dag og en visjon for en fremtid på et høyere utviklingstrinn. …" JOHN PETTER COLETT, professor i moderne historie, Universitetet i Oslo

«Denne boken kan bli for beslutnings-takere det Sofies Verden av Jostein Gaarder ble for de unge: En av de bøkene man må få lest.....» ARVID GRUNDEKJØN, konsernsjef i Anders Wilhelmsen & Co

Forfatter Jørn Hakon Riise
"Unik og ettertraktet"
Hvordan skape en ettertraktet virksomhet? "Identitet er nøkkelordet." (Innehaver av restauranten Palace Grill i Oslo. Restauranten er allment kjent for timelang venting som bare aksepteres av stamgjestene som vet at ventingen er verdt prisen.) I dagens markeder og omgivelser kan følgende utviklingstrekk observeres:


• Kunder søker mer bevisst etter ettertraktete produkter og tjenester


• Ettertraktete produkter og tjenester er de som oppleves som unike


• Organisasjoner trenger kompetente mennesker for å skape og markedsføre unike produkter og tjenester


• Kompetente mennesker er unike mennesker som søker ettertraktete organisasjoner


• Ettertraktete organisasjoner aksepterer at kompetente mennesker er unike og at de forventer å bli behandlet unikt


Egil Sandvik, managing partner i KMG DA, har tatt initiativet til etablering av HumanKapitalGruppen DA
Med seg har han fått Dag Andersen og Jørn Hakon Riise. HumanKapitalGruppen DA er organisert som et kollegium der felles utvikling av intellektuell kapital er hovedformålet. Levering av tjenester organiseres gjennom partnernes ulike selskaper. Administrerende partner for HumanKapitalGruppen DA er Egil Sandvik gjennom hans selskap Knowledge Management Partners.

Jørn Hakon Riise
Jørn Hakon Riise er partner i HKG. Riise har spesielt fokus på hvordan virksomheter kan bli unike og ettertraktede gjennom klargjøring av organisasjoners identitet, organisasjoners læringsevne, organisasjonsanalyser, kunnskapsledelse og lederutvikling. Han har tidligere arbeidet bl.a. ved Handelshøyskolen BI i Oslo med analyser av og rådgivning for private og offentlige virksomheter. Han har også arbeidet i Direktoratet for arbeidstilsynet; herav 6 år som underdirektør med ansvar for etatens satsing innen privat tjenesteytende sektor. De siste årene har han arbeidet som faglig medarbeider i HR Norge. Riise er utdannet som siviløkonom og Master of Management fra Handelshøyskolen BI og har «The Tavistock Institute Qualification in Advanced Organisational Consultation» fra The Tavistock Institute, London. Parallelt arbeider han med en doktorgrad med tema "Sammenhengen mellom læring og identitet i organisasjoner" ved Henley Management College/Brunel University, UK. Her kan du laste ned CV-en til Jørn.

Helge er HumanKapitalGruppens datakonsulent/support, telefon 35094000
HumanKapitalGruppen har inngått allianse med Questback om webbaserte målinger. Helge er gruppens ekspert på Questback og vil hjelpe kunder av HumanKapitalGruppen til å komme igang med egne målinger. Vi har egne "motorer" som genererer rapporter og standard presentasjoner. Vi lager også skreddersydde powerpoint-presentasjoner i henhold til oppdragsgivers spesifikasjoner.

HumanKapitalGruppen valgt som samarbeidspartner i en rekke virksomheter våren 2004
Steria, KLP, Teller/Visa, Fylkesskattekontoret i Vestfold, Trygdeetaten i Oppland, Statnett, Sandnes Kommune, NIBR, Skatteetaten, Lotteri- og stiftelsestilsynet er eksempler på virksomheter som Humankapitalgruppen arbeider med for tiden.