Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2002 /  Kapitalindekser og verdiskaping
Kapitalindekser og verdiskaping
Verdiskapingsmodellen, som Kapitalindeksene brukes som støtte i, bygger på et HR-perspektiv på verdiskapning.

For å kunne balansere HR-modellen for verdiskaping med den tradisjonelle verdiskapingsmodellen - som hovedsakelig
ser virksomheten i et økonomiperspektiv - må HR utvikle like gode verktøy og systemer som det tradisjonelle perspektivet har.

Regnskapssystemet er uovertruffent

Regnskapssystemet er et uovertruffet ystem for å registrere og navigere i den verdiskaping som baserer seg på fysiske og pengemessige ressurser.

Regnskapssystemet er meget dårlig til å registrere og være en støtte for den verdiskaping som skjer med basis i kompetanseressursene. Regnskapssystemet gir heller ingen veildning i hvordan kompetanseressurser skal aktiviseres.

De siste årenes forskning omkring HR og bunnlinje gir grunnlag for å utvikle verktøy,
metoder og målesystemer som kobler finansiell og ikke-finansiell verdiskaping. Balanced Scorecard og Intellektuell KapitalMonitorer er eksempler på slike verktøy. 

Kapitalindekser brukes for å måle og i neste omgang være en navigeringsstøtte i
utviklingen av virksomhetens Intellektuelle Kapital. Det mest brukte kapitalindeksen
så langt i norske virksomheter er HumanKapitalIndeksen (HKI).

Denne indeksen brukes av virksomheter som Lindorff, VISA, Steria, THORN, KLP, Verdipapirsentralen, Jernbaneverket, Scandinavian Beverage Group, Focus Bank m.fl.
Om erfaringene med denne indeksen kan du lese i erfaringsrapporten fra Konsortium for Intellektuell Kapital (FIK). Flere bedrifters erfaringer med Humankapitalindeksen er
beskrevet i denne rapporten. Rapporten kan du laste ned her.

HumanKapitalIndeksen

Sentralt i Balanced Scorcard og Intellektuell Kapital Monitorer står kapitalindeksene (Lag og lead Key Performance Indicators, såkalte KPI-er, dekker til en viss grad begrepet kapitalindekser).

Forskjellen er imidlertid at kapitalindeksene er forskningsbaserte og knyttet direkte til bunnlinjeresultater.

I april 2002-utgaven av "Journal of Applied Psychology" publiserte Gallup undersøkelser som viser at mer engasjerte medarbeidere også er mer produktive medarbeidere.

Gallup har de siste årene påvist at engasjerte arbeidsgrupper har større sannsynlighet for
  • lav turnover (44%)
  • kundeloyalitet (56%)
  • sikkerhet (50%)
  • produktivitet (50%)
  • lønnsomhet (33%)
Gallups forskning inspirerte Egil Sandvik i 1998 til å utvikle HumanKapitalIndeksen.

Teorien bygger på at verdiskapningen starter med engasjerte arbeidsgrupper, målt med HumanKapitalIndeksen.

Verdiskapningen forsterkes ved en effektiv strategi (målt med StrategiKapitalIndeksen) og en engasjert kundekapital (målt med KundeKapitalIndeksen).

 Resultatet er finanskapital (målt med en FinansKapitalIndeks). Samlet sett får vi ved hjelp av disse indeksene et bilde av virksomhetens vekst, fornyelse, effektivitet og stabilitet.


Identitetsindeksen og kjernekompetanse

Hvorvidt virksomhetens kollektive kompetanse har høy verdi for kunden og er vanskelig å erstatte, har stor betydning for virksomhetens konkurranseevne og bedriftens evne til å fremstå som unik og ettertraktet.

Identitetsindeksen påviser hvor sterkt kollektive kompetanser er forankret i virksomheten.

Strategikapitalindeksen

Strategikapitalindeksen bygger på Karl-Erik Sveibys forskning og viser sammenhengen mellom kunnskapsflyten i en virksomhet og effektiv implementering av virksomhetens strategi.

SKI-en måler tre typer strategilæring:

  • kollegalæring
  • kundelæring
  • verktøylæring
Den kunnskapsbaserte teori som utgangspunkt for strategiarbeidet gir HR et godt utgangspunkt for å spille en strategisk rolle i virksomheten.

Ordet "Strategi" blir vanligvis assossiert med aktiviteter og beslutninger knyttet til organisasjonens samhandling med sine omgivelser i et lengre perspektiv. Mens konkurransebasert og produktbasert strategiutvikling vanligvis tar utgangspunkt i markeder og kunder, vil den ressursbaserte tilnærmingen være mer tilbøyelig til større vektlegging på organisasjonens evner eller kjernekompetanse.

En kunnskapsbasert strategiutvikling starter med de primære usynlige ressurser: medarbeiderenes kompetanse og engasjement. Medarbeidere kan bruke sin kompetanse til å skape verdier i to retninger : ved å overføre og omdanne kunnskap eksternt eller internt i forhold til egen organisasjon.

Når lederne av en produksjonsvirksomhet styrer den interne innsatsen til medarbeiderne, skaper de synlige produkter og usynlige strukturer som bedre prosesser og ny produktdesign. Når de retter oppmerksomheten utover, vil de dessuten i tillegg til de leverte produkter og penger, også skape usynlige strukturer, slik som kunderelasjoner, merkevare-kunnskap, omdømme og nye erfaringer for kundene.

Kundekapitalindeksen

Kundekapitalindeksen baserer seg på Gallups forskning og måler kundeengasjement.

Modellen bak Kundekapitalindeksen er identisk med modellen bak Humankapitalindeksen.

Kunder har både fysiske og følelsesmessige behov. Et produkt kan tilfredsstille fysiske behov, men ikke de følelsesmessige behov.

Gallups forskning har identifisert lojalitetsmål og et følelesmessig tilknytningshierarki som skaper og bibeholder kundeengasjement - en kunderelasjon som går utover typiske tilfredshets- og lojalitetsmålinger.