Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2002 /  Lær av stjernene
Bastian Lie-Nielsen, partner i Knowledge Management Group DA
Lær av stjernene
Vi leier lokaler, leaser maskiner og mennesker kommer og går. Derfor må vi sørge for at kunnskapen lagres i organisasjonen.

Det betyr at vi må gjøre humankapital tilgjengelig for resten av organisasjonen. Her er et eksempel på hvordan det kan gjøres i praksis. De fleste sliter med å holde på flinke folk og unge talenter. Talentene shopper rundt etter stadig nye jobbmuligheter. Vi har sett markedsledere som er som magneter for unge lovende fordi de ofte begynner der fordi de ønsker å lære. Etter en stund er det imidlertid mange som forsvinner til en konkurrent eller starter for seg selv. Problemet er at når de forsvinner ut av bedriften så tar de også med seg kompetansen de har ervervet seg.

Neste generasjon Balansert målstyring
For en kunnskapsbedrift er den intellektuelle kapitalen den viktigste konkurransefaktoren. Business IQ er et enkelt handlingsbasert verktøy som måler og utvikler kunnskapsbedriften. Den sammenstiller de finansielle og immaterielle verdiene i følgende fem indekser:

  • Humankapitalindeksen
  • Strategikapitalindeksen
  • Kundekapitalindeksen
  • Identitetskapitalindeksen
  • Finanskapitalindeksen

Business IQ fremstilles i et enkelt diagram. En score på 100 er gjennomsnitt. Hvis din bedrift scorer høyere kan du forvente bedre resultater enn de fleste i din bransje i fremtiden. Som neste generasjon balansert målstyring forenkler Business IQ selve analysen.

Mange har en kultur der vi "analyserer oss ihjæl". Business IQ fokuserer mer på handling og læring.

I det følgende er et eksempel på hvordan man kan øke Business IQ i egen organisasjon ved å ta tak i den første indeksen - humankapitalen. Tilsvarende enkle metoder er utviklet også for å øke de andre indeksene. På den måten kan vi arbeide målrettet med enkle tiltak for å utvikle fremtidig konkurransekraft.

Identifikasjon av stjernene
Mange oppdager at de skårer høyere på humankapital enn annen kapital. Dette er selvfølgelig bra, men humankapitalen er den kompetansen som hver enkelt medarbeider innehar, og eies bare av bedriften i den perioden de er ansatt her. Utfordringen ble derfor å overføre humankapital til organisasjonen. Spørsmålet er så i neste omgang hvordan klare å overføre humankapital. Vi finner alltid noen stjerner i bedriften. Dette er folk som oppnår gode resultater, leverer gode løsninger, er etterspurt hos kundene og godt likt av kollegaer. Disse utgjør en større del av humankapitalen enn de andre, og er derfor ekstra verdifulle for bedriften.

Hva er det som gjør disse til "stjerner"? Hvis vi klarer å omgjøre individuell kunnskap til bedriften, vil vi bli mindre sårbare hvis vi mister medarbeidere, samtidig som andre kan lære av disse metodene for selv å gjøre en bedre jobb. En metode som fungerer godt er "å undersøke hvordan disse jobber".

Vi rett og slett fotfølger "stjernene", noterer hva de gjør og hvordan de gjør det. Vi er med dem på kundeprosjekt, observerer dem på interne møter og noterer spørsmål de stilte i ulike fora. På denne måten finner vi ut hvordan de jobber og dermed lager vi en metode for dette. Etterpå ser de gjennom det vi hadde laget, og godkjenner. Dette gjør at flere i bedriften blir i stand til å arbeide på samme måten. Det er eksempelets makt satt i system. Eller for å si det på en annen måte; vi overfører kunnskap fra humankapital til organisasjonen.

Må gi for å få
Forutsetningen for å få til dette er at stjernene i organisasjonen faktisk er villig til å dele sin kunnskap med andre. Kunnskap er fortsatt makt. Kunnskap er den egenkapitalen medarbeidere tar med seg inn i bedriften, og som de ønsker å øke i den perioden de er der. Det å dele av sin kunnskap kan derfor bli oppfattet som å tape makt, og mange vil helst at bedriften skal bli avhengig av dem og ikke omvendt. Åpenhet om prosessen løser ofte det problemet. De som er stjerner er som oftest ikke redd for å dele sin kunnskap med andre, men føler tvert imot at dette var en hjelp for å strukturere egne arbeidsprosesser. De blir dermed også mer bevisst på sin måte å arbeide på.

bastian@kmgroup.no