Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 /  Målekvaliteten i HR-målinger?
Målekvaliteten i HR-målinger? 2009-05-11

Ifølge en rekke eksperter på medarbeidermålinger i Norge, er medarbeidermålinger jevnt over av dårlig kvalitet. De fleste av de spørreskjema som brukes,  er basert på enkeltpåstander (eller spørsmål) eller sammensatte indekser av enkeltpåstander som mangler innholdsmessig konsistens. Verken validitet eller reliabilitet er vanligvis beregnet eller kjent.


Problemet med målinger basert på enkeltpåstander er at de normalt ikke er egnet til å gi reliabel og valid informasjon, blant annet fordi:

  • de vanligvis er lavt korrelert med den egenskapen de skal måle
  • de ofte er korrelert med andre egenskaper enn den de skal måle
  • gode påstander er spesifikke, men som enkelt-påstander blir de ofte for spesifikke til å fange opp det de skal måle
  • de vanligvis inneholder betydelige mengder av både tilfeldige og systematisk målefeil

Derfor er det god og anerkjent psykometrisk praksis at man bruke flere påstander når man måler psykologiske egenskaper som HR-målinger typisk representerer:

  • for å fange opp innholdet og bredden i en egenskap (innholdsvaliditet)
  • for å redusere tilfeldige målefeil
  • for å øke og å kunne estimere reliabilitet og diskriminantvaliditet
  • for de aller fleste interessante egenskaper som ikke er direkte observerbare


Hvordan lage et godt måleinstrument for HR-målinger?

Det er ikke spesielt vanskelig å utforme et spørreskjema for HR-målinger som tilfredsstiller anerkjente psykometriske standarder. HKG gjør det bl.a. på denne måten:

Vi starter med å formulere alternative påstander til standard påstand. Nedenfor følger et eksempel på påstanden 3 i HKI-en: ”Jeg har anledning til å gjøre det jeg er dyktigst til hver dag på jobben”:

  1. Jeg får brukt mine ferdighet og evner i jobben min
  2. Jeg opplever daglig å bruke mine sterke sider
  3. Mine jobbprestasjoner er avhengig av hva jeg virkelig er god til
  4. Jeg får virkelig brukt mine talenter i jobben min
  5. Jeg får utnyttet store deler av mitt potensial i utførelsen av mine arbeidsoppgaver
  6. Jeg opplever virkelig at jeg får budt på meg selv i den jobben jeg har


De 6 spørsmålene blir testet ut på et større utvalg. I dette tilfellet ble talentspørsmålene testet ut blant 361 ansatte i en mediabedrift.

Som en indikasjon på diskriminantvaliditet (at de 6 påstandene ikke måler andre egenskaper) ble det foretatt en prinsipal komponentanalyse med varimax rotasjon i forhold til øvrige spørsmål i spørreskjemaet. Denne viste at alle påstandene hadde høye faktorladninger på en enkelt faktor (minste ladning var .68, mens en tommelfingerregel for sterke ladninger er 0.5 og at ingen av påstandene hadde høye ladninger på andre faktorer (høyeste ladning på andre faktoren var 0.27, mens en tommefingerregel for kryssladninger er at de bør være mindre enn 0.35.

Cronbach's alpha for måleinstrumentet for talent var 0.92. Dersom vi av "plasshensyn" må velge en 3-påstandsversjon har 3 av påstandene en alpha på 0.90 (jeg får brukt mine ferdighet og evner i jobben min, jeg får virkelig brukt mine talenter i jobben min, jeg får utnyttet store deler av mitt potensial i utførelsen av mine arbeidsoppgaver).