Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 /  Mannen som drømte om GTV
Intervju med billedkunstneren Nils Olav Bøe
Mannen som drømte om GTV 2009-01-28

Det er ikke mange biler som får godkjent av billedkunstneren Nils Olav Bøe.

- Maserati GTS 3200, Alfa Romeo 8c og Alfa Romeo GTV er supre. De er perfekte, sier Bøe etter en liten tenkepause når jeg spør han om vellykkede bildesign.

Forøvrig ser det ut som de fleste bildesignere har tatt seg en matpause når de har kommet til utforming av bakpartiet, sukker han.

En kamerat oppdaget Bilgledebutikkens Alfa Romeo GTV 2.0 TS Autodelta på http://www.bilgledebutikken.no og tipset Bøe.

-der har du bilen som du har drømt om, sa kameraten.

Da Bøe så bilen på nettet hadde han nesten bestemt seg for å kjøpe den. Fargen stemte. Felgene stemte. Interiøret stemte. Da vi snakket sammen på telefonen første gang, spurte jeg han om ikke noen av de andre GTV-ene var aktuelle. Autodeltaen sto i Frankrike der jeg var på juleferie, og jeg hadde i utgangspunktet ikke planer om å kjøre den hjem før til påske.

-nei, det er kun Autodeltaen som er aktuell, sa han bestemt. Den er perfekt. Du må kjøre den hjem nå skal det bli noe handel.


Bøe er utdannet fra kunstakademiet i Bergen og Oslo. Han er i dag en etablert kunstner med atelier på Hovedøya. Bøe iscenesetter små tablåer ved hjelp av tredimensjonale miniatyr figurer/rekvisitter som deretter blir fotografert og forstørret opp.

Motivene kan minne om situasjoner der noe har hendt eller kommer til å hende. Selv om bildene er tatt av en miniatyrer (1:87), kan fotografiene se virkelige ut på avstand. Bøe er i sin kunst inspirert av filmspråket og bildene kan minne om stillbilder fra en film. Hjemmesiden hans finner du på http://www.omniweb.no/nob

Vi sitter på Ekebergrestauranten og snakker om GTV-en. Et sted valgt ut av Bøe for sin funksjonalistiske stil. En perfekt bakgrunnsscene for GTV-er.

-falt bilen i smak hos kjærest og familie?

-ja det vil jeg si. De oppfattet den som elegant, stilig og strøken. En bil med rene former. Ingen oppfattet at den hadde noe ”Harry” ved seg. Den virker ikke skrikende. Interiører er diskret samtidig som det blinker i alu og stål.

-råtøff pappa, syntes sønnene. Samboeren sa den har en diskre eleganse ved seg som hun likte.

-hvorfor bestemte du deg for å kjøpe Alfa GTV nå?

-det er vel mange ting som har spilt inn. Jeg har fått råd til å kjøpe en sportsbil samtidig som behovet for å kjøre små barn til og fra er borte. Det som var utslagsgivende var en svensk film jeg så på i samme uke som jeg hadde vært å prøvekjørt GTV-en. I en scene i filmen var det en rekke pensjonister som møysomt og langsomt støttet seg til rullatoren, mot gamlehjemmet. I det øyeblikket bestemte jeg meg. Jeg vil ikke komme dit uten en gang i livet å ha eiet drømmebilen min, en sort Alfa GTV. Etter den første prøveturen med Autodeltaen var Bøe fornøydd med det meste.

Noen detaljer ønsket han at vi endret på:

  • alu på dashbordet isteden for mahogny
  • Focal høytalere i hattehyllen isteden for de originale høytalerne
  • den originale 1997 grillen uten blank innramming

Som selger hadde jeg vondt for å svelge at Bøe ville ha den originale grillen for 1997-modell. Jeg synes grillen fra 1998 er langt finere. Skifte av griller til såkalt facelift 1998 er faktisk den første oppgraderingen Bilgledebutikken gjør på alle GTV-ene. Men, men. Kunden har alltid rett. Dessuten hadde vi 10 97-griller liggende. Etter 5-minutter hadde vi oppfylt spesialønsket til GTV-drømmeren om en 1997-grill. Med disse endringene er bilen perfekt, sa billedkunstneren.

Samme kveld ringte han. Samtalen var kort.

-jeg kjøper den! Når kan jeg få den?

-på fredag, sa jeg.

-Intervju: Egil Sandvik