Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2005 /  Norge har et av Europas mest ekskluderende arbeidsliv.
Cranfieldundersøkelsen
Norge har et av Europas mest ekskluderende arbeidsliv.
Arbeidsgivere har liten interesse for å ansette funksjonshemmede eller innvandrere, viser en ny undersøkelse. Norge er et arbeidsmarked som på mange måter er blant de mest bakstreverske og diskriminerende i Europa, skriver Dagens Næringsliv. Også tidligere Cranfield-undersøkelser har vist at det norske arbeidsmarked skiller seg sterkt fra Europa forøvrig - både på godt og ondt. Ambisjonen om et inkluderende arbeidsliv krever trolig større fokus på mangfold.

Undersøkelsen blir lagt fram om noen uker. Professor Odd Nordhaug ved Norges Handelshøyskole har vært med på å lage Cranfield-undersøkelsen, og han har også gjort flere undersøkelser i Norge som peker i samme retning.

- Det er god dekning for å si at glansbildet sprekker, sier han.

Land som Frankrike og Spania er flinke til å slippe funksjonshemmede inn i arbeidslivet. I Norge ble 20.000 funksjonshemmede støtt ut av arbeidslivet bare i fjor. I andre europeiske land er det tradisjoner på å få flere innvandrere i bedriftene. I Norge er interessen synkende. 30 prosent av innvandrerne fra Somalia er uten jobb her hjemme.

Norske ledere kommer dårlig ut, og svarer at de har liten eller ingen interesse for å ansette folk som har gått arbeidsløse i lang tid. Ungdommer som har avbrutt skolegangen i ung alder blir også oversett i Norge, mens de i Tyskland og Spania målrettet blir hjulpet inn i arbeidslivet.

Cranfield-undersøkelsen blir gjennomført hvert fjerde år, og 6.000 store bedrifter, etater og organisasjoner svarer på spørsmål om hva de gjør for bevisst å rekruttere kvinner, funksjonshemmede, langtidsledige, skoletapere og mennesker med innvandrerbakgrunn.