Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2003 /  Stadig flere måler hodene
Av Eva Tønnessen | Publisert 27.08 2003 kl. 15:03
Stadig flere måler hodene
Leif Edvinsson, svensk næringslivsguru og Skandiadirektør, lanserte for fire år siden begrepet intellektuell kapital og mente at dette måtte inn i bedriftenes regnskap. Siden har det vært ganske stille. Det viste seg at systemet Edvinsson, som selv kalte seg global kunnskapsnomade på sitt visittkort, la opp til ble altfor komplisert. Det er vanskelig nok som det er å sette opp fornuftige budsjetter og regnskaper i bedrifter, når man så skulle ha inn menneskelige verdier, relasjoner og følelser i tillegg, ga de fleste opp.

Men i det stille har mange forskere og konsulentgrupper jobbet videre med temaet, og i EU har man kommet så langt at man mener at man i 2005 skal pålegge alle bedrifter å registrere sin intellektuelle kapital.

Nytt system

-- I HR Norge (Human Resources) har vi lenge fokusert på dette. Det har vi også i konsulentgruppen jeg nå er knyttet til, forteller Egil Sandvik, som nå går fra å være fast ansatt i HR Norge til å bli konsulent i tremannsfirmaet Knowledge Managment Group.

Tidligere i år var Sandvik i San Fransisco på et stort treff om intellektuell kapital, kalt Brain Trust. Der la han sammen med sin kollega Bastian Lie-Nielsen frem en modell for måling av intellektuell kapital som de kaller Business IQ. Ifølge Sandvik fikk de mye oppmerksomhet for sin modell.

-- Vi har kommet frem til fire faktorer som vi mener å kunne påvise er drivere for kunnskapsbedriftenes bunnlinje. I starten når man snakket om intellektuell kapital, ble det altfor komplisert for bedriftene å implemenetere dette. Nå kommer stadig flere frem til modeller som det er mulig å implemenetere, og vi har altså vår, forklarer Sandvik.

Rundt 40

I dag er det rundt 40 norske bedrifter og institusjoner som er i gang med å registrere intellektuell kapital i sin bedrift. Sandvik har mange offentlige etater på sin kundeliste, så som Sarpsborg og Horten kommune, samt et nytt prosjekt med Fylkesskattekontoret i Vestfold.

Driverne man legger vekt på i modellen Business IQ er medarbeidernes engasjement, strategisk atferd, kundeengasjement og identitet.

-- Innen alle disse driverne har vi funnet frem til gode, forskningsbaserte og enkle måleverktøy. Utfordringen innen intellektuell kapital-området er at utvikling og forbedring ikke syns på bunnlinjen med en gang. Det kan ta 1-2 år. Med hjelp av BusinessIQ får man allerede i nåtid et godt grep på hvor det bærer hen, mener Sandvik.

Kunnskapsbedrifter

Det er særlig for kunnskapsbaserte bedrifter at måling av intelektuell kapital, eller Business IQ som Sandvik ynder å kalle det, kan ha en stor verdi. På kundelista blant de som bruker Business IQ finner vi også it-bedriften Steria.

-- Vi har de siste to årene jobbet intensivt med å måle og forbedre vår såkalte business IQ, forteller markedsdirektør i Steria, Anders Lindgren. Han skal også snakke om dette på Kunnskapstinget som arrangeres i september.

På samme måte som det slett ikke er enkelt å konvertere medarbeideres engasjement og kompetanse og kundenes tilfredshet inn i resultatbaserte og målbare systemer, er det heller ikke lett å kjapt forklare hva arbeidet rundt business IQ egentlig handler om.

Bedre i Steria

-- Vi bruker i dag svært enkle og standardiserte spørsmål både mot våre medarbeidere og mot våre kunder. Hvilke spørsmål som blir stilt og hvordan svarene måles er slett ikke tilfeldig. Spørsmålene har man kommet frem til etter møysommelig arbeid og forskning, og selv om noen av dem kan virke banale, viser det seg over tid, at spørsmålene gir gode pekepinner om hvor bedriften står, og får vi forbedringer på business IQ, så ser vi positiv utvikling også på den økonomiske bunnlinjen, hevder Lindgren.

-- Både kunde- og medarbeiderundersøkelser og arbeid har blitt forenklet, men er samtidig mer målrettet. Vi har langt færre spørsmål, men klarer å følge dem opp på en helt annen måte. Noe også kundene setter pris på, fortsetter Lindgren.

Han understreker samtidig betydningen for en bedrift å bygge kundeforhold som varer, alltid tenke helhet, samkjøre virksomheten og aldri love mer enn det man kan holde.

-- Skal man lykkes med en slik strategi, må du regelmessig følge opp servicegraden. Like viktig er det å utvikle og måle medarbeidernes tilfredshet og kompetanse. Skal du skape fornøyde kunder, må du først og fremst sørge for at dine medarbeidere er fornøyde, har Lindgren erfart.

Og ifølge Lindgren gjør arbeidet med intellektuell kapital eller business IQ i Steria at selskapet klarer dette på en langt bedre måte enn tidligere. Kunnskapstinget

Kunnskapstinget arrangeres i september, og det er meningen at arrangementet skal bli en årlig begivenhet. Tinget skal sette fokus på samarbeid om kunnskap og forvaltning av kunnskap i bedriftene. Kunnskapstinget 2003 er et samarbeid mellom Dataforeningen, Abelia og Arbeids- og administrasjondepartementet.

Årets ting åpnes av statsråd Victor D. Norman, som nettopp prøver å sette fokus på kunnskapsforvaltning og kompetanseoverføring i offentlig sektor.