Faktaark Business IQ
Lie-Nielsen og Egil Sandvik deltok både i 2002 og i 2003 med en norsk delegasjon på den årlige Braintrustkonferansen. I 2003 presenterte vi Business IQ-modellen, en modell utviklet av Egil Sandvik og som Bastian Lie-Nielsen har gitt navn til. Du kan laste ned presentasjonen til Egil Sandvik og Bastian Lie-Nielsen på Braintrust 2003 her.

Verna Allee i Forum for Intellektuell Kapital
Nye krav til ledelse
Verna Allee, som er en av verdens fremste guruer innen Knowledge Management og Intellektuell Kapital kom til Norge, Forum for Intellektuell Kapital den 20. November.

Egil Sandvik ble kjent med Verna via Mellissie Rumizen som er en nær kollega og venn av Verna.

Verna har nylig gitt ut boken "The Future of Knowledge". Egil Sandvik ga boken følgende endorsement:

"Understanding intangibles has become one of the most important business and economic questions all over the world. Verna Allee takes us beyond industrial age management practices and shows us that people are the active agents in value creation. Using her revolutionary HoloMapping™ techniques she makes "simplexity" out of the complex world of intangibles and people. The Future of Knowledge is a book that will have a strong influence on management thinking and education in the years to come."
 - Egil Sandvik HR Norway and Head of Forum for Intellectual Capital, Norway

Seminaret
Fokuset på seminaret var 'Hvordan møte nye krav til ledelse?'. Hvis vi skal lede frem talenter og skape engasjement så er ikke ledelse ensbetydende med kontroll. På SAS Radisson i Oslo var det rundt 30 deltakere samlet for å diskuttere ledelse av kunnskapsbedrifter.

Norsk fagbok refererer til Business IQ
Fagboken "Ledelse av intellektuell kapital" av professor Petter Gottschalk, utgitt av Universitetsforlaget, har en rekke referanser til Business IQ-modellen og artikler skrevet av Egil Sandvik. Egil Sandvik, Faglig leder "Forum for intellektuell kapital" HR Norge, uttaler følgende om boken: "Petter Gottschalk har i sin siste bok "Ledelse av intellektuell kapital" koblet perspektiver og modeller innen strategi, økonomi, HR og IT på en måte som er uvanlig i norsk faglitteratur. Det er blitt en bok som utvilsomt vil utfordre etablerte synspunkter på strategi og ledelse. Men Gottschalk nøyer seg ikke bare med å utfordre, han viser også hvordan ledelse i et kunnskapsperspektiv gir resultater. Alle som er opptatt av bedre lederskap i kunnskapsbedriften bør lese boken.

Intervju med Egil Sandvik og Jørn Hakon Riise, HR Norge
HR som strategisk virkemiddel
Tanken om human kapital som målbar enhet og medarbeidernes kompetanse som strategisk virkemiddel er svært aktuell. Det er likevel langt igjen før HR-funksjonen blir en integrert del av virksomhetenes strategiske tenkning . For å oppnå dette må HR-lederne og toppledelsen øke sine kunnskaper om hverandres tenkemåte, og utvikle felles referanserammer og strategier.

- Bevisst strategisk tenkning for HR-funksjonen har vært underutviklet i forhold til sitt potensial i Norge. Det sier Egil Sandvik, faglig leder for Forum for Intellektuell Kapital (FIK) i HR Norge. - HR-lederne har ikke kompetanse innen strategisk ledelse og tenkning, og virksomhetens toppledelse mangler kompetanse om HR som et strategisk virkemiddel, sier han.

Humankapitalmålinger er bortkastet uten den
Workshoppen er "sannhetens øyeblikk"
Workshoppen er sentral i humankapitalmålinger. Det er det vi kan kalle sannhetens øyeblikk for hvorvidt målingen har hatt noen hensikt eller ikke.

Worskhoppen legges vanligvis opp på følgende måte:
  • Gjennomgang av bakgrunn for målingen for å skape forståelse for hva det er som er målt
  • Presentasjon og tolkning av resultatene for hele virksomheten
  • Presentasjon og tolkning av resultatene for de forskjellige avdelingene
  • Arbeid i grupper for å lage handlingsplaner
Hensikten er å skape forståelse, aksept, vilje og handling
Workshoppen har til hensikt å skape forståelse, aksept, vilje og handling hos den enkelte leder, Den skal også bidra til å skape en grunnleggende tillit og trygghet mellom deltakerne i workshoppen. Uten denne, vil enhver eminente analyse, strategi og handlingsplan få middelmådig oppmerksomhet og gjennomslagskraft. Uansett hvor veltrimmet og velorganisert organisasjonen forøvrig måtte være. Bilde: Egil Sandvik på vei inn i en av de mange workshopper han leder. Her i biblioteket på Ulstein Kloster.

Viste du at 80% av verdiskapingen i bedriften din, er usynlig? Selv med BSC? Spørsmålet er hvordan du kan synliggjøre den.
Hvor stor er verdiskapingen i bedriften din? Dersom du kun trenger å få et brukbart bilde hvert 5. år, trenger du ikke noe annet enn det gode og velprøvde regnskapssystemet, som nå er inne i sitt 511. år. Det meste havner der etter hvert - på en eller annen T-konto. Må du vite hvordan verdiskapingen er nå, hva du er verdt i dag, sjekk denne websiden..

Intervju med kontorsjef Jan-Inge Abrahamsen
Sandnes kommune først med Business IQ
Kommunalteknikk i Sandnes kommune har tatt Business IQ i bruk fullt ut. De har gjennomført to målinger. God nok grunn til å snakke med kontorsjef Jan-Inge Abrahamsen(bilde), en av "primus motorene" for balansert målstyring i kommunen. I dette intervjuet forteller han om hvordan Business IQ har bidratt til omstillingen i Kommunalteknikk, nytteverdien, særtrekk sammenlignet med EFQM og BSC og hva han personlig har lært ved å arbeide med Business IQ.

Av Eva Tønnessen | Publisert 27.08 2003 kl. 15:03
Stadig flere måler hodene
Leif Edvinsson, svensk næringslivsguru og Skandiadirektør, lanserte for fire år siden begrepet intellektuell kapital og mente at dette måtte inn i bedriftenes regnskap. Siden har det vært ganske stille. Det viste seg at systemet Edvinsson, som selv kalte seg global kunnskapsnomade på sitt visittkort, la opp til ble altfor komplisert. Det er vanskelig nok som det er å sette opp fornuftige budsjetter og regnskaper i bedrifter, når man så skulle ha inn menneskelige verdier, relasjoner og følelser i tillegg, ga de fleste opp.

Men i det stille har mange forskere og konsulentgrupper jobbet videre med temaet, og i EU har man kommet så langt at man mener at man i 2005 skal pålegge alle bedrifter å registrere sin intellektuelle kapital.

Nytt system

-- I HR Norge (Human Resources) har vi lenge fokusert på dette. Det har vi også i konsulentgruppen jeg nå er knyttet til, forteller Egil Sandvik, som nå går fra å være fast ansatt i HR Norge til å bli konsulent i tremannsfirmaet Knowledge Managment Group.

Tidligere i år var Sandvik i San Fransisco på et stort treff om intellektuell kapital, kalt Brain Trust. Der la han sammen med sin kollega Bastian Lie-Nielsen frem en modell for måling av intellektuell kapital som de kaller Business IQ. Ifølge Sandvik fikk de mye oppmerksomhet for sin modell.

-- Vi har kommet frem til fire faktorer som vi mener å kunne påvise er drivere for kunnskapsbedriftenes bunnlinje. I starten når man snakket om intellektuell kapital, ble det altfor komplisert for bedriftene å implemenetere dette. Nå kommer stadig flere frem til modeller som det er mulig å implemenetere, og vi har altså vår, forklarer Sandvik.

Humankapitalindekser predikerer bunnlinjen
Basert på Gallups forskning gjennom 25 år. et er først gjennom mange års forskningsarbeid i regi av den amerikanske Galluporganisasjonen at det uten tvil dokumenteres en god sammenheng mellom medarbeiderengasjement, kundeengasjement og bunnlinjeresultater og med drivere som holder det de lover.

Inspirert av disse resultatene, utviklet Egil Sandvik i 1998 de indeksene som i dag utgjør hovedidéen i Business IQ (bl.a. supplert med idéer fra professor Karl-Erik Sveiby og kollega Jørn Hakon Riise) og presenterte IK-indeksene på en rekke konferanser og kurs i 1998 og 1999 og skrev også enkelte fagartikler om modellen. I 1999 var Lindorff den første bedrift som faktisk bestemte seg for å erstatte den vanlige Personaltilfredshetsundersøkelse (PTU) med HKI-en. Last ned forskningsartikkel om medarbeiderengasjement

Business IQ sammenlignet med 27 andre styringsmetoder

Business IQ = Best In Quality = BIQ
Business IQ er et enkelt, handlingsbasert styringssystem for å måle og lede kunnskapsbedrifter. Business IQ fører til bedre kvalitet i interne og eksterne relasjoner. Bedre kvalitet mellom medarbeidere, mellom medarbeidere og ledere, mellom medarbeidere og kunder. Business IQ bidrar til at HR og Marketing spiller bedre på lag. Med sitt "people-first" perspektiv, gir Business IQ ledere operative tilnærminger til moderne ledelsesutfordringer. Små cases om hvordan Business IQ blir Best in Quality finner du på http://biq.no

Professor Gottschalk: "Kapitalindeks med fremtidsindikatorer"
Fagboken "Ledelse av intellektuell kapital" av professor Petter Gottschalk, utgitt av Universitetsforlaget, har en rekke referanser til BusinessIQ-modellen og artikler skrevet av Egil Sandvik om balansert målstyring.

I boken kobler professor Gottschalk ved Handelshøyskolen BI perspektiver og modeller innen strategi, økonomi, HR og IT på en måte som er uvanlig i norsk faglitteratur. Det er blitt en bok som utvilsomt vil utfordre etablerte synspunkter på strategi og ledelse. Men Gottschalk nøyer seg ikke bare med å utfordre, han viser også hvordan ledelse i et kunnskapsperspektiv gir resultater.

"Business IQ - "The most innovative concept at this year's Braintrust"
-Jeg møtte Mellisie første gang på flyplassen i Cape Town i 2002.  Vi skulle på samme konferanse i Simons Town. Hun hadde sjekket en liste og funnet ut at jeg landet omtrent samtidig med henne. I typisk Mellisiestil hadde hun da bestemt seg for å bli kjent med meg og ventet på meg med en drosje.

Mellisie er kjent for å være en av de beste nettverkere i det internasjonale Knowledge Management miljøet. Noen måneder senere ringte hun Egil Sandvik og spurte om han ville holde et foredrag om Business IQ på Braintrust 2003 i San Francisco.

-Jeg holdt foredraget sammen med kollega Bastian Lie-Nielsen. Det gikk ganske bra og da Mellisie like etter fordraget utbrøt: "Business IQ is the most innovative concept at this year's Braintrust" var vi begge i syvende himmel.

Til daglig er Mellisie "Knowledge Strategist" ved Buckman Labs (en bedrift som bl.a. leverer ulike tilsetningsstoffer til Norske Skog).   Hun har også som del av jobben sin for Buckman Labs skrevet den mestselgende boken i Knowledge Management i verden "The complete Idiots guide to Knowledge Management".  Boken er oversatt til norsk og Business IQ er omtalt i boken hennes.
Du kan laste ned Business IQ-kapitlet her.

Les et lite utdrag av innledningskapitlet i Business IQ
Hvordan kan vi måle og utvikle humankapitalen i kunnskapsbedrifter?
Business IQ er et rammeverk og et basisverktøy som hjelper operative ledere til å fange dynamikken i det kunnskaps- og emosjonsrom som preger hverdagen i de fleste bedrifter.

Business IQ måler virksomhetens topplinje. Den måler prosessen mens den skjer. Den gir nye øyne og ører til ledelsen. Den forbedrer feedbacken, den gjør organisasjonen smartere. For moderne bedrifter er det å ha løpende innsikt i det som driver de ansatte og kundene, minst like
viktig som råvarer og energi til maskinene. For de fleste er det langt viktigere. Slik innsikt gir en økning i evnen til å se hva man gjør. Det gir en bevisstgjøring både av ledelse og ansatte. Business IQ er et sanseapparat som gjør bedriften smartere og langt raskere i reaksjonsevnen.

Forskning viser at flaks ikke er tilfeldig
Høyt aktivitetsnivå og engasjement skaper flaks
10-års forskning i regi av den meget anerkjente psykolog og professor Richard Wisemanved University of Herfordshire, viser at flaks ikke er tilfeldig.   Noen mennesker og organisasjoner har mer flaks enn andre fordi de opptrer og tenker annerledes. Lykkelige sammentreff har et eget ord: Serendipity. Mer om serendipity kan du lese her.

400 heldige og uheldige personer har deltatt i Wisemanns forskningsprosjekt over 10 år (Fetter Anton og Donald deltok ikke, bildet er copyrighet © Disney. All rights reserved). I boken sin nevner han eksempler på forsøk som han utsatte forsøkspersonene for: "Jeg ga både heldige og uheldige personer en avis og ba dem se gjennom den og fortelle meg hvor mange bilder det var i avisen. I gjennomsnitt tok det de uheldige personerne to minutter å telle alle bildene, mens de heldige personene brukte bare sekunder. Hvorfor? Fordi på side to i avisen var det følgende budskap "Stop tellingen - det er 43 bilder i denne avisen". Denne meldinger dekket halve siden og var skrevet i fonter som var 5 centimeter høye. Det stirret alle rett i fjeset, men de uheldige personene gikk glipp av meldingen, mens de heldige så den."