Hjem / Nyhetsarkiv / Nyheter 2004 /  Stor usikkerhet rundt immaterielle verdier blant HR-ansvarlige i Norge
Adm.partner Egil Sandvik
Stor usikkerhet rundt immaterielle verdier blant HR-ansvarlige i Norge
"What is the value of a thought, based on a lifetime of experiences?" spør professor Sveiby. Eller sosiolog Tian Sørhaug som fra en utålmodig konferansedeltaker fikk spørsmål om hvor lang tid han hadde forberedt seg på dette foredraget: "Et sted mellom 10 minutter og 30 år", svarte Sørhaug. Svaret på hva immaterielle verdier er verd, er ikke enkelt.

God informasjon om immaterielle verdier i en virksomhet kan tilføre verdier. God informasjon reduserer usikkerhet og gir en plattform for videreutvikling. En rekke studier viser at verdiskapingen i kunnskapsintensive virksomheter blir undervurdert dersom det ikke kan gis en god redegjørelse for hvordan immaterielle verdier forvaltes, utvikles og beskyttes. Denne type informasjon blir derfor viktigere i tiden som kommer. For ledere blir det etterhvert en obligatorisk oppgave å kunne måle, utvikle og beskytte immaterielle verdier i virksomheten. HR-ansvarlige vil stå midt i denne utviklingen som følge av den økte betydning humankapitalen har for verdiskaping.


Måling kan redusere usikkerhet
Innen HR-området i Norge har det de siste årene vært en betydelig interesse for å måle humankapitalen, både gjennom kompetansekartlegging, humankapitalindekser og ulike rapporteringssystemer for intellektuell kapital - herunder balansert målstyring. Bedre måling, utvikling og rapportering er utvilsomt viktig for å redusere usikkerheten rundt immaterielle verdier. Humankapitalindeksen som en rekke bedrifter har tatt i bruk, er et eksempel på bedre måling og utvikling.

Forskning og utvikling kan redusere usikkerhet

I motsetning til mange medarbeiderundersøkelser, baserer Humankapitalindeksen seg på et solid forskningsmessig grunnlag. Forskningen og grunnlaget for indeksene er utviklet av den amerikanske Gallup organisasjonen. Spesielt det forskningsmessige grunnlaget som Gallup representerer, har redusert usikkerheten hos mange HR-ansvarlige og ledere og har bidratt vesentlig til Humankapitalindeksens suksess.

Beskyttelse kan redusere usikkerhet
Ifølge advokat Erlend Balsvik, Simonsen Føyen Advokatfirma DA i en artikkel i Dagens Næringsliv 15. juni er immaterielle verdier konkurransemessige privelegier: "I et fritt og åpent marked vil den enkelte virksomhet måtte ha noe ved seg som gir et fortrinn, enten dette er kompetanse, forretningshemmeligheter, patenter eller varemerker."
Det viktige etter advokatens syn er derfor "ikke å kvantifisere de immaterielle verdier,  men å beskytte dem og forvalte dem på en optimal måte."

HR og konkurransemessige fortrinn
Det er nærmest å betrakte som et kulturtrekk at HR-ansvarlige (og andre) i i Norge i liten grad fokuserer på de konkurransemessige fortrinn som immaterielle verdier gir grunnlag for. Tvertimot betraktes enkelte immaterielle verdier, bl.a. kunnskap, måleverktøy, skriftlig materiale som gratis fellesgoder. En stor offentlig sektor og "gratis" offentlig utdanning bidrar muligens til denne holdningen. Det er åpenbart en utfordring å måle og utvikle humankapitalen. Men det er også en økende utfordring å beskytte immaterielle verdier ut fra konkurransemessige og finansielle betraktninger. Dette vil også gjelde offentlig sektor som i økende grad må konkurrere om oppmerksomhet og budsjettmidler.

Hvordan redusere usikkerheten rundt immaterielle verdier
Måling og utvikling av humankapital er viktig for å redusere usikkerhet rundt immaterielle verdier. Men det blir også viktig å bekytte seg mot simpelt tyveri av immaterielle verdier. I Norge er det generelt sett lite forståelse for og lite  legitimt å beskytte sine immaterielle verdier.

Gallup er et eksempel på en organisasjon som har lagt ned mye arbeid i å beskytte sine immaterielle verdier. De har tatt patent på de 6 (12)  spørsmålene som utgjør Humankapitalindeksen over hele verden (Q12). Det er en interessant observasjon at Gallups beskyttelse av sine IP-rettigheter i liten grad blir forstått eller respektert i Norge. Norske HR-ansvarlige f.eks. ønsker å betrakte Humankapitalindeksen og materiele i tilknytning til indeksen som et gratis fellesgode. Skulle  samme type tankegang brukes på egen virksomhet, vil mange virksomheter etter hvert stå uten konkurransemessige fortrinn. Mange har i for liten grad sett at immaterielle verdier dreier seg om legitime konkurransefortrinn og konkurransemessige privelegier. Advokat Erlend Balsvik har et meget godt poeng. Det viktige nå er ikke bare måling og utvikling. Det viktige nå i Norge er i økende grad beskyttelse.