Business IQ er et ledelsessystem som måler prestasjonsforutsetningene i en organisasjon på en balansert måte.
Rammeverket består av 24 drivere fordelt på områdene identitet, energi, kunnskap og omdømme.
Gjør som 130 andre norske virksomheter, bl.a. Bertel O. Steen, hele Politietaten, Høyskolen i Lillehammer, North Cape Minerals, Norconsult, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Politiets Sikkerhetstjeneste m.fl. - Ta i bruk Business IQ!
Du får en grei oversikt over målingsprosjektet ved å dele det inn i 5 faser. I praksis glir de naturligvis over i hverandre. Når du lager en prosjektplan, er de likevel greit å lage en deadline i forhold til hver fase. En måling bør sees som del av flere målinger. Hvor ofte skal det måles? To, tre eller fire ganger i året? Når du planlegger å gjennomføre en måling bør du også samtidig fastsette tidspunktet for neste måling. Humankapitalmålinger gir mye bedre informasjon dersom det kan sammenlignes med tidligere målinger. Ekstern benchmark har aldri samme verdi som en intern benchmark i forhold til målinger der indekser benyttes og der det rapporteres på arbeidsgruppenivå. | ![]() |
IntroBIQ er en enkel simulering for å lære logikken og driverne i Business IQ. Simuleringen koster kr 100 pr sett.
IntroBIQ består av 5 ulike matriser:
BIQ Best In Quality gir ledere og medarbeidere et enkelt konsept for å engasjere menneskene på innsiden - og utsiden av organisasjonen. Gjennom enkle BIQ-målinger og skrittvise forbedringer bedres resultatene i det enkelte team og i organisasjonen som helhet.
Å ta BIQ på alvor gir en rekke konkrete implikasjoner for ledere.
Fokuser internt
Det første skrittet for enhver menneskelig kvalitetsutvikling blir utvikling av engasjerte medarbeidere.
Utvikle lederskap
Medarbeiderengasjement er en konsekevens av operativ lederskap. I det daglige arbeidet betyr dette at ledelse begynner, ikke på toppen, men i den enkelte gruppe og i den enkelte avdeling. Utviklingen av operativt lederskap må derfor være en prioritet.
Sammenstill interne og eksterne måleverktøy
De fleste organisasjoner gjør kundeundersøkelser. Mange organisajoner gjør medarbeiderundersøkelser. Kun de færreste organisasjoner forsøker å sammenstille resultatene og utviklingsprosessene.
Fokuser måleverktøyene
De fleste organisasjonsundersøkelser dekker brede områder og gir mye informasjon. Dette informasjonsveldet gir et dårlig grunnlag for utvikling og tiltak. Leder må skille mellom "nice to know" og "need to know". Måleverktøyene må være fokuserte for å fange opp de viktigste områdene.
Tiltak og utvikling
Gjennomføring av måling uten påfølgende utvikling har liten hensikt. Målinger kan gi oss interessant informasjon, men vil først være av nytte når man klarer å utvikle seg over tid. Enhver måling, intern og ekstern, må følges av felles tolkning og felles tiltak.
Les