Bedriftsrådgiver Riise: "Identitet er strategiens fundament"
For Jørn Hakon Riise er identitet strategiens fundament. I boken "Unik og ettertraktet" er identitet plassert i midten i Business IQ modellen.
Vi brukte innledningsvis kultur og tradisjonell strategiteori som utgangspunkt for å arbeide med bedriftens strategiske retning, men oppdaget etter hvert at det for ledere og medarbeidere flest ble for komplisert og abstrakt. Først med Jørn Hakon Riises introduksjon av identitetsbegrepet, ble det mulig å lage en indeks i Business IQ som var en støtte i det strategiske utviklingsarbeidet. Gioja m.fl hadde i en forskningsstudie funnet ut at det var en sterk korrelasjon mellom identitetsstyrke og strategiimplementering. Denne sammenhengen ble utnyttet i forbindelse med utviklingen av identitetsindeksen.

Business IQ - The Nature Of Business
"Business IQ: An Idea Whose Time Has Come"
Denne uttalelsen kommer verken fra Thomas Stewart, sjefsredaktøren i Havard Business Review som vistnok liker "Business IQ"-ideen (ring han og spør), eller redaktøren i vårt hjemmelige ledelsesblad, Ove Hansrud, som også har nevnt begrepet "Business IQ" i sitt blad. Heller ikke Victor Hugo, som uttalte noe lignede for 150 år siden, men han hadde neppe "Business IQ"-konseptet i tankene. Uttalelsen kommer fra redaktøren av Business IQ Magazine, et lite fagblad i ledelse lokalisert til Idaho, USA. Nye "paradigmeutvidende" ideer oppstår ofte i en eller annen "periferi" (John S. Brown, sjefsforsker Xerox). Redaktøren omtaler sitt Business IQ Magazine som "An Idea Whose Time Has Come". Vi kan bare istemme. Fagbladet tar opp spørsmål i tilknytning til entreprenørskap, innovasjoner, ledelse av små- og mellomstore bedrifter og som forsiden av bladet viser "The Nature of Business".


Business IQ presentert på Aalborg Universitet
Organisasjonslæring og -styring - hvordan tilrettelegge for simpleksitet og serendipitet i forretningssammenheng?
Egil Sandvik var invitert som gjesteforeleser i Masterprogrammet i innovasjonsledelse ved Aalborg Universitet for å snakke om styring og læring i organisasjoner med vekt på fremvoksende strategier. Det var avsatt en dag til Business IQ.

Øvrige forelesere i programmet var professor Jens O. Riis, Aalborg Universitet (ekspert på organisasjonslæring) og professor Mariano Corso, Politecnico de Milano i Italia (ekspert på Communities of Practice). Programmet, som går over to år, ledes av professorene Jens O. Riis og Frank Gertsen ved Aalborg Universitet.

Deltakerne i programmet var mellom- og toppledere fra danske virksomheter som OJ Electronics AS, KMD AS, Bang&Olufsen, MARTEC. Danfoss AS, JKF Industri AS, InProject Consulting Engineering, Skolemedia AS, Grundfos AS, Lego System AS, Danske Bank - International S.A., Martin Professional AS m.fl. .

Kunnskapsdeling og opphavsrett
Fri kunnskapsdeling forutsetter at vi alle opptrer med redelighet når det gjelder opphavsrett og kildehenvisninger. Boken "Business IQ- måling og utvikling av kunnskapsbedriften" av tidligere kolleger Bastian Lie-Nielsen og Christian Rangen, har dessverre preg av lettvindt omgang med kildehenvisninger. De har også valgt å ta æren for utvikling av en modell som de ikke har utviklet.

Syv synder som sikrer fiasko
Hva preger fusjoner som mislykkes?
Right Sinova har gjort en undersøkelse av 153 fusjoner. 80 prosent når sine mål for kostnadsreduksjon. 65% når sine vekstmål.

Men mange fusjoner mislykkes når man ser på resultatene i ettertid. Studien viser at mange fusjoner kunne gitt vesentlig bedre resultat dersom HR-forhold som kultur, medarbeiderforventninger og større engasjement fra mellomledere i integrasjonslprosessen ble tillagt større vekt. HR-praksis i forbindelse med fusjonen og i tiden etter, viser seg i studien å korrelere meget sterkt med kritiske bunnlinjeresultater.

Chris Pierce-Cooke, Right's executive vice president og managing director, consulting services, uttaler: "There really are no ‘soft' issues, contrary to common belief. Our findings show that each of these HR issues - whether it's cultural due diligence or managing change effectively with employees - has a measurable impact on financial performance after a merger. And most merging companies could do a lot better at managing the people side of things for that reason."

Denne studien bekrefter resultater fra en rekke liknende studier, b.a.  Watson Wyatts undersøkelse fra 1998. Les mer om de syv synder som sikrer fiasko på neste side.

Misbruk av The Gallup Organization's og HKG's verktøy
TNS Gallup i Norge og The Gallup Organization er konkurrerende organisasjoner og har ingen ting med hverandre å gjøre
Det har oppstått forvirring og undring hos våre kunder og besøkende på dette nettstedet i forbindelse med utsending av en bok med tittelen "Business IQ - måling og utvikling av kunn- skapsbedriften" i slutten av november 2004 med Lie-Nielsen og Rangen som forfattere. Lie-Nielsen og Rangen er partnere i KMC. KMC samarbeider med TNS Gallup i Norge.


På bildet ser vi fra venstre til høyre: Kristin Vislie, Patrice Vandewalle (Gallup), James Domenic (Gallup), Jørn Hakon Riise, Egil Sandvik og Gyrid Garshol.

ICF European Coaching Conference 2005
Coaching som strategisk initiativ
Kristin Vislie, coach for ledere i norske virksomheter og partner i HumanKapitalGruppen, var til stede på konferansen. Hun merket seg spesielt foredraget til Merrill C. Anderson som snakket om coaching som et strategisk initiativ som gir økonomisk avkastning for virksomheten.

BIQ står både for Business IQ og Best In Quality
BIQ Best In Quality gir ledere og medarbeidere et enkelt konsept for å engasjere menneskene på innsiden - og utsiden av organisasjonen. Gjennom enkle BIQ-målinger og skrittvise forbedringer bedres resultatene i det enkelte team og i organisasjonen som helhet.

Å ta BIQ på alvor gir en rekke konkrete implikasjoner for ledere.

Fokuser internt
Det første skrittet for enhver menneskelig kvalitetsutvikling blir utvikling av engasjerte medarbeidere.

Utvikle lederskap

Medarbeiderengasjement er en konsekevens av operativ lederskap. I det daglige arbeidet betyr dette at ledelse begynner, ikke på toppen, men i den enkelte gruppe og i den enkelte avdeling. Utviklingen av operativt lederskap må derfor være en prioritet.

Sammenstill interne og eksterne måleverktøy
De fleste organisasjoner gjør kundeundersøkelser. Mange organisajoner gjør medarbeiderundersøkelser. Kun de færreste organisasjoner forsøker å sammenstille resultatene og utviklingsprosessene.

Fokuser måleverktøyene
De fleste organisasjonsundersøkelser dekker brede områder og gir mye informasjon. Dette informasjonsveldet gir et dårlig grunnlag for utvikling og tiltak. Leder må skille mellom "nice to know" og "need to know". Måleverktøyene må være fokuserte for å fange opp de viktigste områdene.

Tiltak og utvikling
Gjennomføring av måling uten påfølgende utvikling har liten hensikt. Målinger kan gi oss interessant informasjon, men vil først være av nytte når man klarer å utvikle seg over tid. Enhver måling, intern og ekstern, må følges av felles tolkning og felles tiltak.

Overlapper eller bygger de på hverandre?
Business IQ - to nye bøker med omtrent samme tittel og innhold utgis samtidig på Damm og Mindstep
Styringssystemet Business IQ er gjenstand for stor oppmerksomhet for tiden - både i fagmiljøer og hos brukere/kunder. Omtrent samtidig kommer to nye bøker på markedet.

"Business IQ - strategi, lederskap og topplinjemålinger som gjør kunnskapsbedrifter smartere" er skrevet av Egil Sandvik og kommer på Damm 6. desember.

"Business IQ - måling og utvikling av kunnskapsbedriften" er skrevet av Bastian Lie-Nielsen og Christian Rangen og foreligger 23. november, og kan bestilles hos Mindstep. Begge bøkene er pussig nok på nøyaktig 176 sider.

Business IQ - en blant 28 metoder for å måle kunnskapsbedrifters topplinje
Business IQ måler bedriftens topplinje, gir styringsdata og grunnlag for å forbedre virksomhetens bunnlinje. Rammeverket har vokst frem over tid i samarbeid med en rekke ledere, bedrifter og eksperter på strategi, ledelse og styring. Det er ikke en teoretisk konstruksjon, men en styringsmodell som vel 60 norske bedrifter har begynt å ta i bruk.

Skal ferdigstille en automatisert HKI/QuestBack-løsning
Rune Skaug - ny medarbeider i HKG med ansvar for teknologiutvikling koblet til HR
Rune Skaug vil innledningsvis i HKG arbeide med en integrert løsning for HKI-ene og QuestBack som vil forenkle HKI-brukernes arbeid med datainnsamling og rapportering betydelig. Han har arbeidet med løsningen i noen tid. Ambisjonen er å ha ferdigstilt en betaversjon til nyttår. Rune er programvareutvikler og har i tillegg nylig gjennomført en Master med Management/HR som spesialområde ved Monash University, Melbourne, Australia. I HumanKapitalGruppen vil han arbeide både med IT og HR. Han vil bl.a. være supportansvarlig for den nye automatiserte HKI/QuestBack-løsning.

På nettet finner du Rune Skaug på runeskaug.no (privatpersonen) og på skaug.net (webkonsulenten).

Kort om inspirasjonskildene til Egil Sandviks bok "Business IQ"
Business IQ - den kloke revolusjonen
BusinessIQ er som styringsmodell sterkt influert av Kaplan&Nortons Balanced Score Card, Sveibys Invisible Assets Monitor, Edvinssons Navigator og Gallups forskning om sammenhengen mellom engasjement og resultater. Last ned Egil Sandviks artikkel der han sammenlikner Kaplan&Nortons BSC med Sveibys IAM og der han foreslår Gallups Q6 som ledende indikatorer i Sveibys modell. Business IQ er også inspirert av tenkningen bak Bates-verktøyet Company IQ og Sears "employee-customer-profit-chain".

De nye strategiske HR-ekspertene
Personalsjefprofilen Hille Kronstad Oslo Børs
Hille Kronstad er eksempel på en personalsjef som i økende grad arbeider strategisk med personalområdet. Samtidig passer hun på å utvikle sin egen strategiske HR-kompetanse ved å følge ulike moduler på sertifiseringsprogrammet Diplom HumanRessurser.

Hennes arbeidsplass Oslo Børs er relativt nylig omdannet fra stiftelse til aksjeselskap. Fokus på bunnlinjen har økt dramatisk. Som AS forventer eierne minst ti prosent avkastning på investert kapital.


Første samling 17., 18. og 19. november 2004, last ned timeplan her
Diplom HumanRessurser nå også som intensivprogram
Unik og ettertraktet - Diplom HumanRessurser gjennomføres nå også som intensivprogram. Programmet er totalt på 18 tre-timersmoduler. Du kan se nærmere på innholdet i enkelte moduler på denne siden "Gjennomførte moduler". Diplom HumanRessurser gjennomføres normalt i løpet av ett semester med undervisning på fredager 0900-1200 Som intensivprogram er de 18 modulene fordelt på 7 dager. Samlingene på det første intensivprogrammet går på følgende datoer:

  • Samling I: 17., 18., og 19. november 04
  • Samling II: 9. desember 04 
  • Samling III: 25. , 26. og 27. januar 05

Nytt intensivprogram starter opp 7.april.  Er du interessert i å gjennomføre Diplom HumanRessurser på denne måten, ta kontakt med Egil Sandvik, tlf. 91100020.

Humankapitalindeksene har vind i seilene
Seniorrådgiver Arne Henriksen i KLP er den person som brukerne av Humankapitalindeksene mener har bidratt mest til HKI-utviklingen i Norge. Engasjement og idealisme ligger bak de uttallige timene han har brukt til å dele sine erfaringer om HKI med andre. Ikke minst som følge av Arne Henriksens arbeid i HKI Brukerforum sprer bruken av HKI-ene seg til stadig flere organisasjoner. I dette nyhetsbrevet får du et lite inntrykk av hvordan HKI-ene brukes i HSH, Teller, Sandnes kommune og ved Trygdeetaten i Oppland.