Samarbeid eller konkurranse
Er kunnskapsdeling i et samarbeidsklima lønnsomt?
Professor Karl-Erik Sveiby har de siste 7 årene arbeidet med å dokumentere at det er en sammenheng mellom kunnskaps- deling i en samarbeids- kultur og økonomiske resultater.

Sveiby bruker i sin forskning en Samarbeidsklimaindeks (Collobarative Climate Index) med 22 spørsmål.

Spørsmålene er knyttet opp til
  • Organisasjonsklima
  • Arbeidsgruppeklima
  • Lederstøtte
  • Ansattes egne holdninger til samarbeid og kunnskapsdeling
Han har sammen med kollega Dr Roland Simons samlet data fra mer enn 150 organisasjoner world-wide og har for tiden den største database globalt når det gjelder grunnleg for forskning om sammenhenger mellom samarbeidsklima, kunnskapsdeling, effektivitet og økonomiske resultater.

Enkelt nettkurs i Business IQ
I februar og mars 2006 kan du følge et enkelt kurs i Business IQ over 7 moduler på dette nettstedet. Hver modul tar kun noen få minutter å gjennomgå.

I tillegg får du eksempler på verktøy som brukes i modellen i egne kursmoduler. Det blir også en kursmodul om talentutvikling.

Business IQ er utviklet av Egil Sandvik. Modellen er ført opp i VMRCs globale oversikt over måleverktøy for intellektuell kapital.

Sandviks Business IQ med i oversikt over VMRCs målemetoder
Value Measurement Reporting Collaborative (VMRC)  er en sammenslutning av ledende eksperter innen regnskapsområdet som har som mål å utvikle globale prinsipper for verdivurdering og rapportering.

Medlemmer i sammenslutningen er bl. a.
  • American Institute of Certified Public Accountants (AICPA)
  • Canadian Institute of Chartered Accountants (CICA)
  • Austria Institut der Wirtschaftprüfer e.V. (IDW)
  • South African Institute of Chartered Accountants (SAICA)

Les mer om VMRCs New Paradigme Initiative her.

VMRC ble grunnlagt i 2001.

Last ned VMRCs oversikten her

Nytt program starter i mai 2006
Diplom HumanRessurser - 7 dagers intensivprogram

HR direktør Finn Melbye, Norwegian Hull Club: Stolt deltaker.


Fra strategi til vellykket kompetanseutvikling
Kommunalteknikk Sandnes kommune har de siste tre år arbeidet systematisk med sin kompetanseutvikling i forbindelse med organisering av enheten i en bestiller/utførerenhet. Effekten av tiltakene er målt fire ganger de siste to årene med rammeverket Business IQ. Caset presenteres på årets Kompetanseforum 28. mars på Handelshøyskolen BI. Hovedpunktene i presentasjonen er følgende:
  • Fra forvaltning til marked
  • Hvordan måler vi effekten av kompetanseutvikling?
  • Hvilke grep har vi tatt?
  • Hva har vært de største utfordringene?
  • Overføringsverdi til andre
Odd Arne Vagle, kommunalteknisk sjef, Sandnes kommune og
Egil Sandvik, adm. partner, Humankapitalgruppen presenterer caset.

Sammenhengen påvist med forskjellige måleinstrument
Energigivende ledelse gir lavere sykefravær
Arbeidsgrupper med høyt engasjement og mye energi har medlemmer med lavere sykefravær og bedre helse (Bilde: Oksviken barnehage på Gressvik).

Den amerikanske Galluporganisasjonen påviste denne sammenhengen så tidlig som i 1994.

Ny bok om styrkebasert undervisning fra Gallup Press
Gode lærere er ikke som andre lærere
Gode lærere er uortodokse. De følger mer sine instinkter.

Ifølge Gallups 40-årige forskning på området, har gode lærere et iboende talent for jobben som undervisere. Og de tør å leve ut talentene sine. Gode lærere har "kommet ut av skapet". De gjør ikke det de har lært på lærerskolen.I boken "Teach With Your Strengths" av Liesveld&Miller nettopp utkommet på Gallup Press (November 2005), nevnes tre ting som gode lærere gjør "feil" (i henhold til konvensjonell tenkning):

De skaper en fleksibel struktur
Gode lærere er velorganiserte, men de holder seg ikke alltid til planen. De lager nye oppgaver og trekker inn nye teorier på sparket. Og de behandler ikke den enkelte student på samme måte. Det er lov å være en bedre student enn andre og la gode studenter hjelpe de som har vanskeligheter med å lære seg noe. Gode lærere er tilpasningsdyktige, men innenfor forutsigbare grenser.

Fusjoner og oppkjøp - velkommen til workshop 15. februar kl 1200 -1530 - Påmelding til 3509 4000 eller hkg@hkg.no
HumanKapitalGruppen inviterer til workshop om identitet og kultur i forbindelse med fusjoner og oppkjøp.

I workshoppen vil vi gjennomgå verktøy for
  • foranalyse
  • implementeringsanalyse
  • identitetsbygging
Det serveres enkel lunsj kl 1200. Pris kr 750. Boken Business IQ av Egil Sandvik inngår i prisen for workshoppen.

Påmelding til 35094000 eller hkg@hkg.no

Generelt må du sjekke virksomhetens "personlighet" like nøye som økonomien. 50-75% av fusjoner går dårligere enn forutsatt viser er rekke ulike studier (Porter, Watson Wyatt, CEOs studie av Forbes 500 etc). Grunn nr 1 til at det går dårlig,  er "inkompatible personligheter".

Les mer om analysene og temaet på neste side.

"Emosjonell kundetilfredshet" betyr mest
Dramatisk forbedring av ytelse gjennom styring av "emosjonell kundetilfredshet"
Ifølge en artikkel i HBR om Human Sigma (Manage Your Human Sigma, John H. Fleming, Curt Coffman, James K. Harter, July-August 2005 Issue) hevder Gallup at bedrifter ikke er spesielt gode til å måle og styre kvaliteten i medarbeider- og kundeprosesser.

I kunnskaps- og menneske- bedrifter skapes selve verdien i kunderelasjonen. Styring av kunderelasjoner etter Human Sigma metoden kan gi en dramatisk forbedring i ytelse.

Her kan du se en video om konseptet "HumanSigma".

Egil Sandvik 20 år på BI
Tilbake på BI et par timer
Egil Sandvik var i perioden 1995-2000 studierektor i strategisk kompetansestyring på Handelshøyskolen BI. Studierektorer er ikke det de engang var på BI. De fleste er de siste årene sagt opp i forbindelse med en forsterket akademisering av BI. Det gjelder også Egil Sandvik. Derfor setter han ekstra pris på når han av og til er tilbake som foreleser på BI. Egil Sandvik begynte som hovedlærer i personaladministrasjon på BI i 1979, gikk over til tilsvarende stilling i markedsføring i 1981. Han arbeidet fra 1983 til 1988 som studieleder/sjef og direktør på BI med ansvaret for Bedrifts- og Diplomøkonomstudiet og de regionale høyskoler. I perioden 1988-1992 var han adm.dir for Norges Markedshøyskole, i perioden 1993-1995 direktør for BI Senter for Lederutdanning. Samlet sett har Sandvik 20 år bak seg som leder og foreleser på BI. Du finner hans CV her.

Presenterte sin Viva Voce 26. mai på Henley
Jørn Riise har levert sin doktorgradsavhandling
Jørn Hakon Riise, partner i HKG, har noen år arbeidet med en doktorgradsavhandling med tittelen "Examination of the relationship between organisational learning and organisational identity". Han presenterte sin "Viva Voce" (eksaminasjon) den 26. mai på Henley Management College og kan snart smykke seg formelt med tittelen "Doctor of Business Administration".

Her kan du lese et lite utdrag av forord og innledning fra avhandlingen.

Tradisjonsrikt regnskapskontor
HKGs regnskapsfører

HumanKapitalGruppen har valgt Halvorsen Regnskapskontor i Louisesgate på Bislett som sin regnskapsfører.

Kontoret, som ledes av Sverre Berg, er relativt lite med mange kunder fra de frie yrkene.

HumanKapitalGruppen bruker kontorets tjenester for rådgiving, regnskapsføring og fakturering.

På bildet ser vi Cecilie Sæther som fører HKGs regnskaper.

Humankapitalens måleverksted integrert i QuestBack
Styrket samarbeid med QuestBack
HKG har i flere år samarbeidet med QuestBack. Gjennom utviklingen av Humankapitalens Måleverksted og ny samarbeidsavtale er samarbeidet ytterligere styrket.

Måleverkstedet er en tilleggsmodul til QuestBack som gjør arbeidet med humankapitalindeksene vesentlig enklere. Bl.a. vil arbeidet med rapporter reduseres fra flere ukers arbeid i en større organisasjon ned til ca en time.

Til høsten vil HKG og QuestBack komme med en kampanje for Måleverkstedet rettet mot etablerte brukere av humankapitalindeksene.

Adm.dir. Ivar Kroghrud
i QuestBack (Bilde) har stor tro på samarbeidet i årene fremover og markedsfører Målevekstedet meget aktivt i forhold til egne kunder.

QuestBack er i dag markedsledende i Norge på webbaserte dialogverktøy. Mer enn 600 abonnerer for tiden på QuestBackverktøyet.

Over 20.000 unike besøk i februar
Vi er fortsatt godt fornøydd med utviklingen i besøk på HumanKapitalGruppens Web. Økningen i antall unike besøk er fortsatt 20% pr måned. Gjennomsnittlig antall besøk pr dag i februar var 720. Det kan se ut som om webben har fått en rekke faste lesere som er innom 2-3 ganger pr uke.

Humankapitalens Måleverksted er nå ferdig for levering til strategisk orienterte HR-ansvarlige
For deg som HR-ansvarlig vil Humankapitalens Måleverksted (Last ned brosjyre) gi HR-arbeidet en ny dimensjon. Endelig får du et verktøy som er enkelt og som samtidig hjelper deg med å arbeide mer strategisk i din virksomhet.

Humankapitalens Måleverksted er både programvare, fremgangsmåte for å måle humankapitalen og et moderne HR-strategisk konsept. Med litt starthjelp fra fagfolkene i HumanKapitalGruppen er du raskt selvgående. Spiralen er Måleverkstedets symbol.

Sammen med QuestBack og programutvikler Rune Skaug, har HumanKapitalGruppen med Gyrid Garshol som prosjektleder, utviklet et produkt som dels automatiserer målinger og rapportering, dels gir deg  fremgangsmåter, veiledninger og utviklingstiltak for å utnytte målinger i strategisk HR-arbeid. (Er du HKI-bruker i dag, vil du nesten ikke tro hvor enkelt det nå er blitt å lage rapporter. I større virksomheter vil du kunne spare flere ukers arbeid). Merk deg frokostmøte 1. mars kl 0830-1000 der du vil få nærmere informasjon om løsningen og mulighetene.