Artikkel av Jørn Hakon Riise
Identitet som meningsbærer
På en kongress for den tyrkiske medlemsorganisasjonen for bedrifters personalfolk møtte jeg en tyrkisk kvinne blant en av de mange utstillerne utenfor kongressalen. Hennes nystartede firma solgte utstillingsmontre som hun importerte. Hun fortalte at hun hadde tilbrakt flere år i Danmark og England for å studere. Siden dette var mitt første besøk til Istanbul, tilbød hun seg å vise meg rundt i byen en av de ekstra dagene jeg hadde til rådighet der. Hun viste meg rundt i basarene mens hun fortalte meg om byens historie og om hvordan de ulike religiøse grupper levde og praktiserte sin tro nær hverandre. Det var ikke enkelt å starte egen virksomhet i Tyrkia nå, økonomien hadde store problemer, og etterspørselen var liten. I tillegg hadde hun slitt med gjennomføring av studiene i utlandet, fordi hun manglet penger. Hun hadde ikke fått arbeidstillatelse i Danmark eller England mens hun studerte slik at hun kunne tjene nok penger til å finansiere fullføring av studiene.

Medarbeiderengasjement slår ut på topplinjen og bunnlinjen
Mange ledere er opptatt av å øke medarbeiderengasjement. Flere forskningsstudier har de siste årene vist en høy korrelasjon mellom engasjement og bunnlinje, se bl.a. (Anthony Rucci, Steven P. Kirn, og Richard T.Quinn 2000, Coffman&Buckingham 1999).

Simpleksitet - "Det enkle er det beste"
Store systemer er ofte enklere enn de små. Nato er et enklere system enn hjernen til en av dens soldater (Andersen 2003). BusinessIQ er enklere enn emosjonene i et team.

Serendipity - Broen mellom tilfeldighet og kunnskap

I vitenskap bruker vi ordet serendipity når oppdagelser er gjort på en måte som er fjernt fra etablert vitenskapelig metode, f.eks. oppdagelsen av pencelinet.


Utsnitt av Egil Sandviks uttalelse til statsråd Clement
Fremtidens kompetansepolitikk i Norge
Du kan lese hele uttalelsen til statsråden her.

Lederutviklingsprogram i Collioure
Trygdeetaten i Oppland
31 ledere ønsket mer overskudd, mestringsevne og å bli sett! Trygdeetaten i Oppland gjennomførte i oktober 2003 et lederutviklingsprogram basert på HKGs Toppllinjetilnærming. Humankapitalindeksen ble målt før programmet og nå på nytt igjen i mars 2004. Forbedringer i indeksskår og engasjement er betydelig. Byen Collioure i Syd-Frankrike var det fysiske og emosjonelle rommet for oppstart av programmet. Programmet hadde mottoet "Overskudd-Mestringsevne-Bli sett!". Gjennom et sosialt program som støttet budskapet i det faglige programmet, ønsket Trygdeetaten å få mer igjen for hver investert krone. HumanKapitalGruppen hadde ansvaret både for det faglige og sosiale programmet. Tilbakemeldingene fra Trygdeetaten var meget positive. I oktober 2004 er allerede 2 av 4 uker bortbestilt ved HKGs kurs- og konferansesenter i Collioure. Ta kontakt med Egil Sandvik dersom du ønsker å gi ditt lederutviklingsprogram en spesiell atmosfære.

Bøker du trenger for å praktisere BusinessIQ
Hvor mye tror du at du kan forbedre din BusinessIQ ved å lese vår anbefalte litteratur?

1. Du lærer ingen ting av de bøkene du leser dersom du ikke prøver ut ideene i praksis, lærer av erfaringene du får og forbedrer måten du arbeider med opprinnelige og nye ideer. Men dersom du virkelig tilegner deg og bruker kunnskapen som bøkene er kilden til, kan du forvente at din Business Intelligence Quotient -- din Business IQ -- forbedrer seg - vel og merke dersom kollegaene dine også tilegner seg omtrent samme kunnskap. Den kollektive kunnskapen er avgjørende for organisasjonsmessige forbedringer.


Topplinjemålinger som balansert målstyring
Horten kommune
Horten kommune har valgt å videreføre sitt arbeid med balansert målstyring i samarbeid med HumanKapitalGruppen DA. HumanKapitalGruppens tilnærming innebærer en sterk forenkling av arbeidet med balansert målstyring. Fokuset ligger på forbedring av ledelse, strategisk adferd og brukerengasjement. Hyppige målinger med hjelp av forskningsbaserte indekser gir ledere og medarbeidere en felles plattform for forbedringsarbeidet. Styringssystemet innføres gradvis og i henhold til den kompetanse og energi som er tilstede i organisasjonen.

Kompetansestrategi og balansert målstyring
Nytt rammeverk - nye verktøy Kompetanse, både den enkeltes kompetanse og virksomhetens kollektive kompetanse, er den viktigste innsatsfaktor for verdiskaping i kunnskapsbedriften. Spesielt økt fokus på å videreutvikle virksomhetenes kollektive kompetanser ser i henhold til nyere forskning ut til å gi gode bunnlinjeresultater. Økt individuell kompetanse gjennom indivduelle tiltak synes å ha begrensende bunnlinjeeffekter.

Klargjøring av identitet strategiens fundament
HKG støtter NIBRs strategi- og OU-prosess
NIBR er et samfunnsvitenskapelig og tverrfaglig forskningssenter for by- og regionforskning. Instituttet har et nasjonalt ansvar for samfunns-vitenskapelig miljøforskning i Norge og arbeider også internasjonalt med by- og regionforskning i et miljø- og utviklingsperspektiv.HumanKapitalGruppen vil støtte toppledelsen i strategi- og organisasjonsutvikling frem til sommeren 2004. NIBR har i denne prosessen lagt spesiell vekt på å klargjøre og arbeide med sin identitet som fundamentet for instituttets fremtidige strategi.

Artikkel av Egil Sandvik, HR Norge
Har du en levende kompetansestrategi?
Utfordringen for HR ansvarligere er å skape forståelse i toppledelsen for den strategiske betydningen kompetanse har og de systemer og metoder som må på plass for at arbeidet med kompetanse i virksomheten skal gi bunnlinjeresultater.

Det er etterhvert blitt tydlig at hverken kompetansekartlegging,
kompetansebibliotek, gapanalyser, individuelle kompetansesamtaler, er de
metoder/verktøy som hjelper oss til et bedre strategisk grep om kompetanse, ei
heller en god synliggjøring av bunnlinjeeffekter av kompetansetiltak...

Det 5. trinn av Dag Andersen
Denne boken er noe så sjeldent som et norsk bidrag til den grunnleggende debatten om et nytt verdensbilde. Boken gir viktige innspill til dialogen om dette nye paradigmet. Samtidig bryter den ny grunn i analysen av hva dette vil gjøre med menneskene og med samfunnet.

Presentert i amerikansk bestselger
Business IQ
En norsk utgave av bestselgeren "Knowledge Management" av Mellissi Rumizen har en fyldig omtale av Business IQ-modellen og sammenligner den med styringsmodellene til Kaplan&Norton, Sveiby, Edvinsson og Roos. Business IQ er et enkelt, handlingsbasert målesystem for å måle og lede kunnskapsbedriften i det som mange etterhvert benevner "den emosjonelle økonomien." Spiren til tradisjonell balansert målstyring ligger i et opplevd informasjonsgap hos mange ledere når det gjelder styring av virksomheten, spesielt med sikte på strategiimplementering. Men det er for sent å bli oppmerksom på at strategien var feil gjennom å lese bedriftens regnskap. Sveiby, Edvinsson og Kaplan og Norton presenterer skåringskortsystemer som i utgangspunktet synes å være gode svar på informasjonsgapet, men ved nærmere betraktning viser det seg at systemene fortsatt er knyttet til tradisjonelle modeller for virksomhetsledelse. Skåringskortene er mer tilpasset ledelse i et industriperspektiv enn i et kunnskapsperspektiv

Objektivisering av kunnskap og følelser
Kan kunnskap, relasjoner og emosjoner måles?
Vi er mange som har stilt oss tvilende til om kunnskap, relasjoner og følelser kan måles. Måling er forbeholdt den fysiske/materielle verden. Men er det riktig? Vi går kanskje nå inn i en ny epoke der mennesket begynner å forstå og beherske sin egen bevissthet (se Det 5. trinn, Dag Andersen, utgitt på Flux forlag i oktober 2003). Tidsfaktoren er den vanskeligste å vurdere fordi det er mulig både å forsinke og fremskynde prosessen. Uansett står vi foran en lang overgangsperiode som vil bli vanskelig for mange, men en utrolig rik tid for dem som tar utfordringen.På samme måte som den fysiske verden er objektivisert, vil også våre emosjoner og relasjoner bli objektivisert.

Bastian Lie-Nielsen
Presentasjon Konsortium for intellektuell kapital 2003
Bastian Lie-Nielsen tok tak i historikk og erfaringer gjort av de åtte bedriftene som deltok i konsortiet for intellektuell kapital 2001 - 2002 (Bilde: deltakere debriefer Braintrust 2002 i kantinen på Standford). Deretter så vi fremover, mot oppstarten av konsortiet for 2003, hvor vi setter som tema: Hvordan utvikle praktisk lederskap av kunnskapsbedriften. Hva som er i vente for de bedriftene som deltar i konsortium for intellektuell kapital 2003.