Egenvurdering
Business IQ Server vurdert i forhold til Cranfield-kriterier for BSC
Centre for Business Performance, Cranfield School of Management og Gartner, Inc. har utviklet et sett av kriterier for å vurdere BSC-software. Vi har tatt utgangspunkt i Cranfield-kriteriene, sjekket de mot kriterier som brukes av den norske BSC-foreningen og gjort en egenvurdering av BusinessIQ Server i henhold til de fleste av disse kriteriene.
|
De fleste brukere bommer på hensikten ifølge ISR-undersøkelse
Bare 47 prosent bruker sine Humankapitalmålinger i BSC
Mange bedrifter gjennomfører HR-målinger, men få bruker de strategisk eller som del av balansert målstyring i henhold til ISR. Få utnytter muligheten til å knytte humankapitalmålinger til forretningsmessige resultater. ISRs undersøkelse omfattet 100 globale ledere på toppnivå.
|
"Making Scorecards Actionable"-forfattere med ny BSC-undersøkelse
Styring som omfatter mer langsiktige og ikke-finansielle mål gir mer tilfredse bedriftsledere
Ledere og medarbeidere i bedrifter som utvikler en styringsmodell som omfatter mer langsiktige og ikke-finansielle mål er svært tilfredse med styringen, melder Newsdirect. Resultater fra en nylig undersøkelse om balansert målstyring ble presentert hos Teknikföretagen av forfatterne professor Nils-Göran Olve og fil. Dr. Carl-Johan Petri. De har skrevet flere bøker og forskningsrapporter innen området senest boken Making Scorecards Actionable - Balancing Strategy and Control (2003).
|
Statskonsultrapport viser at resultatene har blitt bedre
Balansert målstyring i Luftforsvaret
- Vi kan dokumentere at vi har oppnådd bedre resultater, men vi jobber kontinuerlig med å forbedre vårt system for balansert målstyring, sier brigader Espen Amundsen, stabssjef i Luftforsvarsstaben til Forsvarsnett. Dette er en god erfaringsbase for liknende prosesser i Forsvaret i fremtiden, fortsetter han. Rapporten ble overlevert Luftforsvaret på fredag. Stabssjef Espen Amundsen sier til Forsvarsnett at Luftforsvaret ønsket at noen fra utsiden skulle beskrive den faktiske prosessen.
|
Slik når de sitt potensiale
Business IQ-brukere har lært seg å hoppe ut av esken
..
Loppesirkustrenerne har lenge kjent til en av loppenes merkelige, men forutsigbare vaner. De trener loppene sine ved å holde dem inne i en pappeske, med lokket på. Loppene hopper så høyt de kan, og treffer lokket med et skikkelig loppe-brak. Igjen og igjen. Det gir dem en skikkelig hodepine!
Så når far tar av lokket hopper ikke loppene ut. Hvorfor? Jo, grunnen er enkel. De hopper ikke ut fordi de har trent seg opp til ikke lenger å hoppe høyere enn kanten på esken, slik at de ikke treffer lokket mer. Og når de nå en gang har lært seg å hoppe akkurat så høyt, så er det akkurat det de gjør. Aldri høyere. Og akkurat det samme hender med de fleste mennesker. De begrenser seg og når aldri sitt potensiale. Akkurat som loppene hopper de akkurat så høyt som de tror de kan, aldri høyere, de tror nemlig de yter det maksimale av hva de kan få til. Vi må lære oss å hoppe ut av esken .. 2005-01-27 Les |
Kilde: The Gallup Organization
Hvordan få BSC til å virke?
For å få BSC til å virke, må bedrifter håndtere fire avgjørende elementer på en effektiv måte. Det må fokuseres på de viktigste resultatene, målingene må være valide, måltallene må være koblet til forretningsstrategien og folk og prosesser må integreres med bedriftens mål. Mange som benytter tilnærmingen gjør ikke det.
|
Utdeling av Balanced Scorecard Prisen
Trender innen balansert målstyring (BSC)
Magne Støvern, leder av BSC-foreningen, innledet nettverksmøtet i foreningen med et foredrag om trender innen balansert målstyring:
Den interne informasjon og kommunikasjon i tilknytning til balansert målstyring blir stadig viktigere og multimedia tas i økende grad i bruk for å styrke prosessen. Vi får spesialiserte scorecard, f.eks. for HumanRessurs-perspektivet. Kanskje den viktigste trenden som utvikler seg er sammensmelting mellom strategi og balansert målstyring til en prosess. Business IQ, utviklet av Egil Sandvik, er et eksempel på et balansert målstyringssystem for kunnskapsbedrifter der strategi, ledelse og måling er sammensmeltet til en prosess. Hovedattraksjonen på møtet var utdeling av BSC-prisen. Den gikk i år til Luftforsvaret. Det ble holdt flere interessante foredrag om balansert målstyring, bl.a. Turn Around med balansert målstyring v/Øystein Huseby, Balansert målstyring i Luftforsvaret og om Business IQ - balansert målstyring i humanøkonomien v/Egil Sandvik |
Business IQ presentert på Aalborg Universitet
Organisasjonslæring og -styring - hvordan tilrettelegge for simpleksitet og serendipitet i forretningssammenheng?
Egil Sandvik var invitert som gjesteforeleser i Masterprogrammet i innovasjonsledelse ved Aalborg Universitet for å snakke om styring og læring i organisasjoner med vekt på fremvoksende strategier. Det var avsatt en dag til Business IQ.Øvrige forelesere i programmet var professor Jens O. Riis, Aalborg Universitet (ekspert på organisasjonslæring) og professor Mariano Corso, Politecnico de Milano i Italia (ekspert på Communities of Practice). Programmet, som går over to år, ledes av professorene Jens O. Riis og Frank Gertsen ved Aalborg Universitet. Deltakerne i programmet var mellom- og toppledere fra danske virksomheter som OJ Electronics AS, KMD AS, Bang&Olufsen, MARTEC. Danfoss AS, JKF Industri AS, InProject Consulting Engineering, Skolemedia AS, Grundfos AS, Lego System AS, Danske Bank - International S.A., Martin Professional AS m.fl.
|
Informasjon om HKI i Norge
Intervju med Arne Henriksen, leder av HKI brukerforum.
2004-12-30 Les |
Innføring av Business IQ i Værøy kommune
-Her på Værøy har jeg engasjert alle lederne, tillitsvalgte og formannskap (administrasjonsutvalg) i forberedelsene til implementering av BIQ-tenkning og prosess. Bruken av BIQ inn i en variant av balansert målstyringsmodell ble kommunestyret med på å vedta i september i fjor. Dette blir spennende selv i
liten skala som her med 750 innbyggere, 88 ansatte, 10 tjenesteenheter, forteller Torry Tvete i en email til Egil Sandvik. |
Best In Quality - et Business IQ konsept
BIQ engasjerer menneskene på innsiden - og utsiden av organisasjonen. Last ned Best In Quality-konseptet
BIQ Best In Quality gir ledere og medarbeidere et enkelt konsept for å engasjere menneskene på innsiden - og utsiden av organisasjonen. Gjennom enkle BIQ-målinger og skrittvise forbedringer bedres resultatene i det enkelte team og i organisasjonen som helhet.
|
The nature of business
Business IQ - An Idea Whose Time Has Come
Denne uttalelsen kommer verken fra Thomas Stewart, sjefsredaktøren i Havard Business Review som vistnok liker "Business IQ"-ideen (ring han og spør), eller redaktøren i vårt hjemmelige ledelsesblad, Ove Hansrud, som også har nevnt begrepet "Business IQ" i sitt blad. Heller ikke Victor Hugo, som uttalte noe lignede for 150 år siden, men han hadde neppe "Business IQ"-konseptet i tankene.
Uttalelsen kommer fra redaktøren av Business IQ Magazine, et lite fagblad i ledelse lokalisert til Idaho, USA. Nye "paradigmeutvidende" ideer oppstår ofte i en eller annen "periferi" (John S. Brown, sjefsforsker Xerox). |
Mål din Business IQ
Egil Sandviks nye bok har fått navnet Business IQ. Ordet Business IQ bruker Sandvik som et metafor på "Hvor smart/klok er du/teamet ditt på forretningsområdet?", "Hvor smart/klok er selskapet du arbeider for?" Det gies ikke lenger tilbakemelding på testen.
|
The Gallup Organization og HKI Brukerforum
Engasjerende om engasjement
20 deltakere (Bilde: Torny Annina Berg, Mindstep) fikk i løpet av en lang ettermiddag i HumanKapitalGruppens lokaler på Veritas smakebiter på Gallups omfattende tilbud for å øke medarbeiderengasjement (se eksempel på enkel engasjementøvelse på neste side). Gallups forskning gjennom 25 år viser entydig at aktivt engasjerte team er mer produktive og bidrar mer til virksomhetens lønnsomhet enn uengasjerte team. Denne sammenhengen utnyttes i leder-, team og organisasjonsutvikling verden over. Gallups tilnærming går under navnet styrkebasert ledelse. Sentralt i tilnærmingen er identifisering og utnyttelse av den enkeltes talenter.
|
Humankapitalindeksen videreutvikles
Humankapitalindeksen HKI er videreutviklet og tilpasset norsk virkelighet. Røttene i tung emperi om sammenhengen mellom engasjement og bunnlinje er beholdt. En rekke forskningsstudier har den senere tid bekreftet Gallups opprinnelige funn.
Sammenhengen mellom nye og gamle spørsmålsformuleringer vil bli forskningsmessig etterprøvd. Hovedsaken er at vi nå har flere års erfaring med indeksen under norske forhold, og at vi har et langt bedre teoretisk grunnlag, som samlet sett gir grunnlag og behov for en oppdatering. |